Szeged és környéke

2016.02.04. 21:00

A kicsiknek is szól a rádió

Szülőnek lenni jó! - ezzel a mottóval vezet gyermek zenei rádióműsort Kardos-Horváth János. A háromgyermekes apuka nem érti, miért kell 48-as katonadalokat énekelnie egy ovisnak, helyette világzenét játszik, és macskanindzsákról ír.

Kiss Tímea

– Mi inkább rádiózunk, mint hogy a tévé menjen – avatott be a családi szokásokba olvasónk, Görbéné Sinka Brigi. A családanya úgy látja, kislánya így is el tudja magát foglalni, nem azt szokja meg, hogy a tévé előtt ül. – Kifejezetten rádiós gyerekműsorokat nem ismerek, de az én kiskoromban is az volt a megszokás, hogy szólt a rádió napközben – mondta el a családanya, aki a hagyományos készüléket tekerve két hullámhosszon találhat kicsiknek való hallgatnivalót. 


 A Petőfi Rádión hétvégenként sugárzott gyermekműsor az Anyám tyúkja, műsorvezetője a háromgyermekes Kardos-Horváth János (képünkön). Világzene szól ebben, hazai zenészek beszélgetnek és adják elő „gyermekbaráttá átírt" dalaikat, és a kis hallgatók a három macskanindzsa, Cucika, Fucika, Mucika kalandjait is követhetik. Mottója: Szülőnek lenni jó! 


 – Gyermekeim születése jó értelemben vett sokkhatásként ért – beszélt arról a zenész, hogy zenekarára, a Kaukázusra jellemző kritikus dalszövegeit a mesék világa miért szorította kicsit háttérbe. – Az idegesítés helyett a jövőbe szeretném táplálni az energiámat. Saját mulandóságomat is felfedeztem gyermekeim érkezésekor, így szeretném a világot jobbá alakítani. A felnőttek már úgy maradnak, de a gyermekeket lehet építeni – fogalmazott a műsorvezető, akinél 9 éves kislányának, Lenkének és 7 éves fiainak, Ábelnek és Zsombornak otthon is mindig szól valami, a kocsiban pedig a rádiót hangolják.


– Nagyon szövegcentrikusak, már második hallgatásra megjegyzik a dalok szövegeit. Ezért nagy a felnőttek felelőssége: ha bugyuta dalokat tesznek be nekik, azt fogják szeretni, ha a Rigolettót, akkor azt. Ezért nem tiszta, hogy az olyan magyar gyerekdalokat, amelyekben elhangzik, hogy „török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja", vagy a 48-as katonadalokat miért kell egy 4-5 éves gyereknek énekelnie – magyarázta Kardos-Horváth-János, aki szerint mégis fontos a gyermekek zenei nevelése. – Az egész világ pulzál körülöttünk, az univerzumnak is van egy ritmusa – ez a zene, a legkifejezőbb dolog. Szabadságot ad, és nincs olyan, hogy valaki nem tud énekelni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!