Szeged és környéke

2016.02.11. 08:50

Aranyárat nem ad a város az új uszodának útban lévő garázsokért

Szeged- Huszonnyolcból tíz garázst kell még megszereznie idén az önkormányzatnak ahhoz, hogy az Etelka sori fedett uszoda építkezése elkezdődhessen. Állami pénzt is remél hozzá a város.

Dombai Tünde

Az Etelka sori új fedett uszoda építéséhez a terület, a tervek és a közbeszerzés előkészítésére 500 millió forintot költ idén saját költségvetéséből a város – mondta el a napokban [namelink name="Botka László"] polgármester a nagyadózó cégek vezetőinek tartott előadásán. A nagyjából másfél éves építkezés jövőre indulhat el. A komplexumban négy medence kap helyet.

 

Megegyezés híján kisajátíthatja a garázsboltokat az önkormányzat. Fotó: Schmidt Andrea

Megegyezés híján kisajátíthatja a garázsboltokat az önkormányzat. Fotó: Schmidt Andrea

Az uszodaberuházás sarkalatos pontja volt már hat évvel ezelőtt is az Etelka sori garázsok megvásárlása. A 28 garázst egyenként kezdte megvenni a város annak ellenére, hogy azok nem is szerepelnek az ingatlan-nyilvántartásban. Akkor 18-at sikerült megszerezni. Megírtuk, a Kapufa büfét 60 millióról a felére alkudták le. Egy élelmiszerboltos 17 milliót kapott a 37 négyzetméteres dupla garázsáért. Végül az önkormányzat összesen 145,5 millió forintot fizetett ki 18 lebontásra ítélt garázsért (2009. március 25.: Az ellenzék szerint öngólt lőtt a Kapufával az önkormányzat).

Versenyre is alkalmas lesz


Az új komplexumban épül egy 25×12,5 méteres bemelegítő- és oktatómedence, amelynek 1,1 és 1,4 méter között változik a vízmélysége. Lesz egy 10 pályás, 25×50 méteres versenymedence a nemzetközi versenyelőírásoknak megfelelően, ennek 2,2 méteres lesz a vize. A meleg vizes tanmedence 80 centi vízzel készül, a méretét 20×12,5 méteresre tervezik. A negyedik előreláthatólag szintén meleg vizes ülőmedence lesz 25-30 főnek 80 centi vízzel. Nem elhanyagolható, hogy 800 fős nézőtér is épül úgy, ahogyan azt a versenyelőírások szabályozzák.


Jelenleg 10 garázs tulajdonosa vár még az önkormányzat vételi ajánlatára. A fodrászüzlet bérlője és gazdája nem nyilatkozott. A cipész sajnálja, hogy mennie kell, mert több mint 22 éve bejáratott üzletet kell elköltöztetnie. Tegnap [namelink name="Zagyva Attila"] javította az üzletben a cipőket, táskákat. [namelink name="Tihanyi Béla"] tulajdonos telefonon azt mondta, a kétszintes helyiséget nem adta oda öt éve 8 millióért, és nem bánta meg. 3 milliót hoz neki az üzlet évente, vagyis az ajánlat dupláját fialta az azóta eltelt időben. Márpedig ez nem rossz nyugdíj-kiegészítés, és az alkalmazottja családjának is jó megélhetés.

 

Zagyva Attila cipész nem tudja még, mikor kell becsukni a boltot. A garázsüzlet alkalmazottja sajnálja otthagyni a bevált helyet.

Másutt, úgy becsüli, öt év lesz, mire megint bejáratják a boltot, addig is költeni kell majd a reklámjára. Működik még a Pisti húsbolt és mellette a használtcikk-üzlet, összesen 4 garázsban. Tulajdonosa, [namelink name="Kalló Gábor"] is várja még a város ajánlatát.


Felmérték már a városi telken álló felépítményt, de ő reménykedik, hogy a beépített berendezés értékét is érvényesítheti, mert azt új helyen nem használhatja. Kérdésünkre, összefognak-e a többi garázstulajdonossal, azt mondta, nem szeretné befolyásolni őket. Nem srófolhatják az árakat a csillagos égig, hiszen ha nem tudnak megegyezni a várossal, az közérdekre hivatkozva akár ki is sajátíthatja a garázsokat – töredékáron. Kint maradt még a táblája a lángososnak, de már nem működik. A jelekből ítélve megtartotta helyiségeit a rögbiklub, ám ott nem találtunk senkit.

 

Szép kilátások. A tervek szerint jövőre elkezdődhet az uszodaépítkezés a garázsok helyén és mögöttük. Fotók: Schmidt Andrea

El kell költöznie 35 év után a tornacsarnok oldalában működő használtautó-kereskedésnek is. Ők az önkormányzattól bérlik a területüket. Egy évre szól a jelenlegi szerződésük, de egy hónap a felmondási ideje.

 

Orbánra várva


Nagyjából 4 milliárd forintból fog felépülni az új fedett uszoda. Az előkészületeket a város saját forrásból teszi meg, de információink szerint számít rá, hogy legalább 2 milliárd forint állami támogatást kap hozzá. Erre van esély, különösen, mert[namelink name=" Orbán Viktor"] miniszterelnök a tavaly elstartolt Modern Városok Programban a 23 megyei jogú városnak több 100 milliárd forint fejlesztési pénzt ígért. Így – más projektekkel együtt – Kaposvárnak és Zalaegerszegnek uszodát, Egernek uszodafelújítást, Pécsnek szabadidőközpontot aquaparkkal, Miskolcnak miskolctapolcai fürdőfejlesztési ígéretet hagyott maga után a személyes látogatásokon. A kormányfőt Szegedre is várják, érkezésének időpontját még nem tudni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!