Szeged és környéke

2016.02.23. 20:24

Életet nyer, aki eljár szűrésekre

A daganatos megbetegedések korai felismeréséhez és sikeres gyógyításához fontos szűrővizsgálatokra járni. Sokan nem tudják azonban, milyen szűréseken is vehetnek részt, mit fizet nekik az egészségbiztosító.

Tombácz Róbert

– Az emlő-, a méhnyak- és a vastagbélrákszűrés olyan, központilag szervezett szűrővizsgálat, amely a lakosság legnagyobb hányadát érintő rosszindulatú daganatos megbetegedések megelőzésére irányul – mondta el [namelink name="Bosnyákovits Tünde"], a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője.

 

Erről minden érintettnek meghívólevelet küldenek a jogszabályban előírt időközönként. Az OEP által finanszírozott mammográfiára a 45 és 65 év közötti nők kétévente, nőgyógyászati vizsgálatból és citológiai mintavételből álló méhnyakrák-szűrésre a 25 és 65 év közöttiek háromévente kapnak meghívót. A főorvos megjegyezte, ez utóbbi vizsgálatot már a megfelelő szakképesítéssel rendelkező védőnők is elvégezhetik.

Tüdőszűrés csak TBC-s környezetben


 Jelenleg a népegészségügyi hatóság járványügyi érdekből rendelhet el kötelezően tüdőszűrést azoknál, akik olyan helyen élnek vagy dolgoznak, ahol a tbc-fertőzés kockázatot jelent. Többek között a hajléktalanoknak, hajléktalanokkal foglalkozó szakembereknek, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak. Bizonyos munkakörök betöltéséhez is szükséges lehet a tüdőszűrés: például ez egészségügyi ellátás, élelmiszeripar, vendéglátás területén dolgozóknak. Ezt a jogszabályok szerint a munkáltatóak kell fizetnie.



Meghívó nélkül is lehet azonban méhnyakrákszűrésen részt venni – ezt a vizsgálatot ugyanis évente fizeti az egészségbiztosító. Ugyanezért a szűrővizsgálatért magánpraxisban információnk szerint több mint 10 ezer forintot kérnek. A vastagbélrákszűrés a háziorvosok segítségével az utóbbi 12 évben pályázati pénzből, kísérleti jelleggel folyt az 50 és 75 év közöttiek körében. A tervek szerint a vizsgálatot országosan kiterjesztik, és kétévente OEP-támogatással lesz igénybe vehető a jogosult korosztálynak.


 Egyénileg kérhető a prosztatarákszűrés OEP-finanszírozással, és az urológiai szakrendeléshez beutaló sem kell. A teljes körű szűrés része egy tapintásos vizsgálat, egy úgynevezett PSA-mérés vérből, és ha kell, egy ultrahangos vizsgálat is. Emellett az elmúlt években kampányszerűen is szerveznek prosztatarákszűréseket, főleg novemberben, a „férfiak hónapja" programsorozat részeként.


Évente több mint száz embernél fedezik fel Csongrád megyében a bőrrák egyik legagresszívabb típusát, a melanómát. Mivel ennek a daganattípusnak az egyik legmagasabb a halálozási aránya, különösen fontos a bőrrákszűrés – hangsúlyozta Bosnyákovits Tünde. Ezt is állja az egészségbiztosító, de be kell jelentkezni hozzá az illetékes bőrgyógyászati ambulanciára, Szegeden a Kálvin téri Bőr- és Nemibeteg-gondozóba. Magánorvosi ellátásban egy bőrgyógyászati szűrés Szegeden 5–8 ezer forintba kerül.

 

Munkában a tüdőszűrő busz Zsombón. Archív fotók: Frank Yvette

A népbetegségnek számító csontritkulás vizsgálatát is finanszírozza az OEP. Ehhez szakorvosi beutalóra is szükség van, de ezt számos szakterület szakorvosa kiállíthatja, ha valakinél csontritkulásra gyanakszik. A csontsűrűségmérés egy fájdalommentes szűrővizsgálat. A lényege az, hogy a csonttörési kockázatnak leginkább kitett helyeken (combnyak, csigolya, esetleg az alkar) megmérik egy gép segítségével a csont sűrűségét.

 

20 százalékos különbség


Jelentős különbségek vannak részvételi arányokban Csongrád megye különböző területein. Emlőrákszűrésen például a szegedi szűrőközpontban a behívottak 68 százaléka jelent meg tavaly, míg a makóiban 49 százalékuk – mondta el Bosnyákovics Tünde. Ez is komoly javulás azonban, hiszen korábban 29 százalék volt a résztvevők aránya. Magyarországon egyébként legalább 70 százalék lenne az elvárás a szakemberek szerint.

Ormándi Katalin doktornő figyeli a mammográfiai eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!