Szeged és környéke

2016.02.26. 07:30

Kemény dió interneten pályázni az Erzsébet-programra

Egyszerűsítették, mégis bonyolult interneten pályázni az Erzsébet-programra. Segítséggel is egy órába telik. Hétfő a határidő. Az Európai Bíróság döntése miatt nem lesz változás.

Dombai Tünde

– Nincs internetem, nem értek a számítógéphez. És mert csak elektronikus úton lehet üdülési csekket igényelni, a Délmagyarország Csörög rovatában kértem segítséget. A Somogyi-könyvtár azonnal reagált – mondta [namelink name="Fodorné Anna"]. – Bevittem az adataimat az internettérbe, ma mentem vissza. Sikerült! – értesítette lapunkat Fodorné Anna.

 

Gubina Imréné Ani rutinos pályázatíró. Együtt teszteltük a rendszert: segítséggel 70 perc volt az eredmény. Fotó: Karnok Csaba

[namelink name="Gubina Imréné Ani"] már rutinos pályázatíró, ő segít eligazodni az interneten a szintén szegedi Nyugdíjas Egérpadtársak Szervezetének és a barátainak. A nyugdíjas könyvtáros azt mondta, ahogy megnyílt a lehetőség, az első nap hajnalán 15 perc alatt sikerült pályáznia a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál. Utána sokan próbálkozhattak, mert az ismerősét csak 9 óra alatt tudta regisztráltatni. Egy hete egyszerűsítették az ügyintézést, azóta 70-80 percig tart a jelentkezés – a rutinosaknak.


Ani segítségével szerda délben teszteltük a rendszert, két nyugdíjas olvasónk bízik a sikerben. Hétfőig még lehet jelentkezni fürdőbelépőre és üdülési csekkre. Értesítést idén csak a jelentkezés lezártát követő 30 napon belül kapnak. Talán így jobbak az esélyek, mert Ani tavaly a kiírás utáni negyedik napon akart pályázni, és akkor már nem volt hely. Nem érti, miért nem lehet egyszerűsíteni a jelentkezést, és az idősebb generációra tekintettel levélben is befogadni a kérelmeket.


Érdeklődésünkre az üdülési alapítvány kommunikációs vezetője, [namelink name="Győri-Papp Judit"] elmondta, az első napok nehézségei láttán könnyítették a regisztrációt. Úgy látja, azóta zökkenőmentes a jelentkezés. A feldolgozás gyorsítása érdekében ragaszkodnak az internetes jelentkezéshez. Az Erzsébet-utalványok kibocsátása, elfogadása és beváltása az Európai Bíróság döntése ellenére – miszerint azok az európai jogba ütköznek – folyik tovább. Működésük eddigi 4 éve alatt több mint 600 ezren jutottak üdülési, pihenési lehetőséghez. Közülük több mint 300 ezren gyerekek, a többiek nyugdíjasok, nagycsaládosok és fogyatékkal élők.

Receptünk a pályázathoz


Hozzávalók: nyugdíjasszelvény, adókártya, nyomtató, szkenner vagy fényképezőgép, e-mail-cím, valamint két tanú. A kitöltés 4 lépése a www.erzsebetprogram.hu oldalon. 1. A Pályázatok 2016 felirat alatt a nyugdíjasok pontban nyomtassa ki a hozzájáruló nyilatkozatot, töltse ki, írassa alá két tanúval! Fényképezze le, vagy szkennelje be, nevezze át HOZZÁJÁRULÓ NYILATKOZAT-nak, és küldje el a szövegtengerben fellelhető [email protected] e-mail-címre! Ügyeljen, hogy a kép 1 megabájt alatt legyen, különben visszadobja a rendszer! 2. Ha megkapta a program válaszlevelét, regisztráljon a www.erzsebetprogram.hu/belepes pontban! A kisablakban olvassa el végig a nyilatkozatot, és az alján pipálja ki a rubrikát. Jegyezze fel a választott jelszavát, mert még szükség lesz rá! 3. Várja meg az újabb válaszlevelet, és az abban található linkre kattintva folytassa az adatai feltöltését! Pipálja ki a nyilatkozatot, különben nem tudja beírni az adóazonosító jelét! A mobilszámát 06-tal kezdje, a +36-ot visszadobja a rendszer! Mentés után a fönti Pénzügyi adatok ponttal folytassa! 4. A pályázat beadása következik. Pipáljon ki minden pontot! Az összegzésnél csak akkor jelölheti be az átutalást az önerő-befizetésnél, ha korábban az adatai között megadta a bankszámlaszámát. Az újabb válaszlevélben kapott kódot gondosan őrizze meg!

Közel a segítség


A pályázatok kitöltésében segítenek a kormányablakok és az eMagyarország-pontok. Ilyen pont a szegedi Somogyi-könyvtár és néhány fiókja, de a hálózat többi tagja is rendelkezésre áll. A Dóm téri központban eddig 110 pályázat készült el. 60-an a Csillag téri, dorozsmai, északvárosi, odesszai, petőfitelepi és rókusi fiókkönyvtár munkatársainak segítségét vették igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!