Szeged és környéke

2016.02.19. 19:30

Önnél is vegyszerízű a zöldség?

Sokan tapasztalták már, hogy vegyszeres íze van bizonyos zöldségeknek és gyümölcsöknek. A gazdáknak az idei évtől növényvédelmi szakemberrel kell szerződniük, ettől azt is várja a hatóság, hogy ritkábban találnak vegyszermaradványokat a terményeken.

Kovács Erika

– Általában nagykereskedéstől szerezzük be az árut – mondta kérdésünkre [namelink name="Koncseg Lajosné"] nagymágocsi zöldségbolt-tulajdonos.

 

A gazdáknak növényvédelmi szakemberekkel kell szerződniük.Fotó: Kuklis István

– Az áruhoz mellékelik a leiratot, hogy mikor és milyen permetszert használtak a termelők. A mi boltunkban kapható termékekre még nem volt panasz. De a vevőink mesélték, előfordult, hogy a szupermarketben vett narancs kifacsart levének furcsa, vegyszeres íze volt. Ezért is törekszünk arra, hogy minél kevesebb permetszert látott zöldségeket, gyümölcsöket szerezzünk be – mondta Koncseg Lajosné.


[namelink name="Héjja Ferenc"] árpádhalmi gazdálkodó hallott már a jogszabályváltozásról, hogy a termesztőknek növényvédelmi szakemberrel kell szerződniük, de még nem állapodott meg senkivel. – Hogy mivel lesz jobb, egyelőre nem tudom. Gondolom, pluszkiadást jelent majd. Jelenleg sem magam döntök a permetszerről, erre nincs jogosultságom, és végzettségem sincs hozzá. A munkát szakcég végzi. Sok éve dolgozom a mezőgazdaságban, tudom, mikor van szükség a permetezésre.


Héjja Ferenc hangsúlyozta, a gazdáknak nem célja, de nem is érdeke, hogy sok vegyszer kerüljön a növényekre. Nemcsak azért, mert drága a permetszer, a termény eladásakor erre is figyelnek a felvásárlók. – Viszont van, amikor szükséges a permetezés, hogy megelőzzük a nagyobb bajt – mondta a termelő. Arról is beszélt, hogy okosan tervezett vetésforgóval is lehet ezen spórolni.


– A rendelet célja, hogy hatékonyabb legyen a növényvédő szerek használata és kisebb legyen a környezeti terhelés – erősítette meg [namelink name="Jordán László"], a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese.

 

A közmunkaprogramban biotermesztéssel próbálkoznak Nagymágocson. Káposztát és kelkáposztát is ültettek, mutatta Szabics Lajos közmunkás. Fotó: Kovács Erika

A termelőknek szakirányítókkal, vagyis felsőfokú végzettséggel rendelkező szakmérnökökkel kell szerződést kötniük minden esetben, amikor olyan növényvédő szert akarnak felhasználni a gazdaságukban, amelyhez úgynevezett növényorvosi vénnyel lehet hozzájutni. – Ha a termelők programszerűen permeteznek, mert úgy szokták meg, sokkal többe kerülhet, mint ha egy szakmérnök előrejelzés alapján határozza meg a növényvédelmi szerek használatának idejét.


Arról is kérdeztük a szakembert, mit tapasztalnak majd ebből a fogyasztók. – Ma Magyarországon jó az élelmiszer-biztonság. De előfordul, hogy elvétve növényvédőszer-maradék található például a zöldségeken. Remélhetőleg ezen esetek száma tovább csökken. Ezzel a változtatással hosszú távon gondolkodunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!