Szeged és környéke

2016.03.13. 22:00

Cserkészek árasztották el a Dóm teret

Az ország minden pontjáról érkező cserkészcsapatok emlékeztek meg az 1879-es nagy szegedi árvíz évfordulójáról, a város pusztulásáról és újjáépüléséről a Dóm téren szombaton.

K. G. G.

– Már tizenkettedik alkalommal járunk Szegeden az árvízi emléknapon. Azt mondják, hogy a napfény városa, de az elmúlt években szinte mindig borús volt az idő – mondta [namelink name="Soóváry Bence"].


Az egri cserkész szombaton a 12. Árvízi emléknapra érkezett a szegedi Dóm térre, ahol az ország minden pontjáról érkezett csapatokat és a kilátogatókat színes programok várták. Ki lehetett próbálni az íjászatot, lehetett kardozni, népzenét hallgatni és erénykereket forgatni a különböző sátraknál. Délután hadijáték kezdődött, ahol a csapatok szegedi épületek makettjeiért versenyeztek, amiből újjáépítették az árvíz utáni Szegedet. Az egri cserkészek a főzőversenyre neveztek be.


– Egy 1880-as receptből dolgozunk a szegedi nagy árvíz idejéből. A bográcsban karórépa-főzelék készül, amit füstölt hússal ízesítünk – magyarázta Bence. A fiatalember azt mondta, hogy szavakkal nem tudja leírni, milyen jó dolog cserkésznek lenni. – A világ szinte minden pontján vannak cserkészek. Aki hozzánk csatlakozik, könnyen láthat világot. Mi már Kazahsztánba is eljutottunk. A Földön csak hat országban nincs cserkészszervezet, például Észak-Koreában és Kubában. Én 1996 óta vagyok cserkész. Apukám fogott fülön a testvéremmel, és vitt el először egy cserkésztáborba. Az elején azt sem tudtuk, hol vagyunk, de ez a legjobb dolog, ami eddig történt velem az életemben – magyarázta a fiatalember.

 

Cserkészek a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA



Kép: Soóváry Bence és egri csapata egy 1880-as recept alapján készített karórépa-főzeléket a szegedi árvíz évfordulóján a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!