Szeged és környéke

2016.03.17. 19:16

Dóri harminc kilométert sífutott

Pusztamérges, Stockholm - Sikerrel versenyzett a 30 kilométeres svédországi sífutó versenyen a pusztamérgesi származású Szerencsi Dóra. Öt éve él Stockholmban, és úgy érzi, neki találták ki azt az országot.

Dombai Tünde

Szerencsi Dóra 696. lett a svédországi Vasaloppetben rendezett 30 kilométeres sífutóversenyen, amelyen 26 nemzet 10 ezer versenyzőnője indult. A 28 éves pusztamérgesi származású lány nagyon büszke a sikerére, hiszen 2 óra 10 perc alatt ért célba. Ez azt jelenti, hogy 6 percet javított a tavalyi teljesítményén, és nem mellékesen mindössze egy órával maradt le a futam svéd győztesétől. Az utolsó 6 óra 50 perc alatt fejezte be a versenyt. Dóri álma a 2 óra alatti idő.


– A verseny annyira népszerű, hogy a nevezés első fél percében betelik a létszám. A nőknél a legfiatalabb kategória a 17 éveseké, a legidősebbek 80-on túliak. A rajtnál egymás után 15 percenként indítják a csoportokat, de létezik olyan 90 kilométeres verseny is, ahol a 15 ezer induló egyszerre rajtol el. Peder, a svéd barátom korábban ezen indult. Én meg csupán élvezetből kezdtem el sífutni, hiszen odahaza gyerekkoromtól fogva tájfutottam. És máig sem hagytam fel vele. Egy sportoló pedig mindig feszegeti a határait, így voltam ezzel én is. Nyáron triatlonváltóban versenyeztem két barátnőmmel, nagyon szuper élmény volt. Ezen felbuzdulva mertem benevezni a sífutásra. Előtte háromszor edzőtáboroztam hosszú hétvégeken, az edzést 15 kilométernél kevesebbel soha nem hagyom abba – meséli a lány.

 

 Féltávnál már szóródik a 10 ezer fős női mezőny. Dóri (jobbról) meg van elégedve a teljesítményével. Fotók: Szerencsi Dóra gyűjteményéből

Féltávnál már szóródik a 10 ezer fős női mezőny. Dóri (jobbról) meg van elégedve a teljesítményével. Fotók: Szerencsi Dóra gyűjteményéből

Dóri testnevelést tanult a szegedi egyetemen, de öt éve félbeszakította, hogy kiköltözhessen Stockholmba, amelyet versenyekről már ismert. Úgy érzi, Svédországot neki találták ki. Egy magyar–svéd házaspárnál kezdte babysitterként, majd egy másik családhoz került. Csiszolta az angoltudását, miközben megtanult svédül is. Volt gyerekmegőrző egy fitneszteremben, aztán egy iskolai helyettes tanárokat kölcsönző céghez váltott. Eleinte óvodákban kapott munkát, végül másfél éve „ott ragadt" az egyik iskolában, ahogy szerette volna. Augusztus óta egy másik tanárral együtt osztályfőnökként áll helyt 24 hatéves gyerek mellett. Ez az iskola előtti előkészítő évfolyam.


– Imádom a munkám! Nagyon szeretek gyerekekkel dolgozni. Szuper kis osztályunk van. Nem nagyképűségből, de úgy érzem, nekem ez a véremben van. A szüleim matek–testnevelés szakos tanárok, anyukám (Szerencsiné Csamangó Jusztina – a szerk.) ugrálókötelet, tájfutást, kézilabdát és úszást oktat iskolán belül és azon kívül. Sajnálom, hogy abbahagytam az egyetemet, de ez a kinti öt év sokat segített. A gyerekekkel sokat játszunk, és napközis foglalkozásokat tartunk. A korábbi ugrálóköteles múltam és tájfutó hobbim kincset ér a kicsiknél. Imádják. Én meg imádom, ha ettől ők boldogok.


Dóri idén másodszor indult a vasaloppeti sífutó versenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!