Szeged és környéke

2016.03.29. 17:27

Drága mulatság egy háztartási gép javíttatása

Csongrád megye - Egy mosógép, televízió javításánál már a szerelő kiszállási díja is sokba kerül, utána következik az alkatrész ára, valamint a munkadíj. Megnéztük, milyen rendkívüli kiadásokra lehet számítani a háztartásban.

Fekete Klára

Eldobható tárgyak


Döntés kérdése, ki, mennyi pénzt szán egy berendezés megjavítására. Az eldobható darabokba, mint például az olcsó vízforralókba nem érdemes, de nem is lehet életet lehelni, mivel olyan a konstrukciójuk. A legújabb tévék is lassan az eldobható kategóriába kerülnek, olyan drága a javításuk. Akárcsak a mobiltelefonok és az egyszerű digitális fényképezőgépek régi generációi.

– Az ősrégi Energomat mosógépek javítását már nem vállalom, mert mire szétszedem a berendezést, még több problémával találom magam szembe. A fő profilom egyébként több ismert márka garanciális szervizelése, és csak emellett vállalok be kisebb javításokat is – mondta [namelink name="Munkácsi Mihály"] háztartási gépszerelő.


– Az ügyfélnek számítania kell arra, hogy a kiszállási díjat, a 3000–3500 forintot alapból meg kell fizetnie. Régebben nem számoltam fel a kiszállást, mivel 10 megrendelőből 8 kérte a munkát, amit el is végeztem. Most ott tartunk, hogy amikor az emberek meghallják, milyen drága az alkatrész, és mennyibe kerül a szerelés, elállnak a rendeléstől.


Megfordult a trend: 10 ügyfél közül 2 kéri a javítást, miközben időt és benzint szántam a készülék átvizsgálására, ezért is muszáj felszámolni a kiszállási díjat.

 

Elektromos kávéfőzők is gyakran kötnek ki a szervízben. Fotók: Kuklis István

Elektromos kávéfőzők is gyakran kötnek ki a szervízben. Fotók: Kuklis István

Kerestük Endrét is, Szeged legendás tévészerelőjét, de kiderült: már nyugdíjba ment, letette a csavarhúzót. Ő volt az a mester, aki a legöregebb tévét is meg tudta javítani. Most azt mondta el telefonon, hogy a tévéjavításról múlt időben kell beszélni. Az emberek legfeljebb 4000 forintot áldoznak az ősrégi készülékekre, miközben gyakorlatilag nulla forint az értékük. Négyezer forintokból viszont nem lehet egy vállalkozást fenntartani.

 

A Szuper Elszo '57 Kft. szegedi szervizében érdekes darabokra bukkantunk. A pulton egy szakadt porszívócső feküdt, amelyet 4500 forintért javítanak meg: 2500-ba kerül az anyag, 2000-be a munkadíj. A tulajdonos számára létkérdés az alkatrész, mivel nélküle a mintegy 30 ezer forintos porszívóját kidobhatná az ablakon.

 

Klonkai László egy szájzuhanyt javíttatott meg. Nem volt olcsó, de megérte.

Klonkai László egy szájzuhanyt javíttatott meg. Nem volt olcsó, de megérte.

[namelink name="Klonkai László"] egy körülbelül ötéves szájzuhanyért jött a Tábor utcai szervizbe: ennek a készüléknek is a csöve tört el, amit viszont csak a fejjel együtt lehetett kicserélni. A javításért 13 ezer 500 forintot fizetett. Ha most hasonlót vásárolna újonnan, 30 ezer forint körüli áron juthatna hozzá az üzletekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!