Szeged és környéke

2016.03.16. 20:30

Miért gyűlölik a vakok a bevásárlókocsit?

Csongrád megye- Nyolcból egy élelmiszerboltban segítik megfelelően a látássérült vásárlót - derült ki a vakok és gyengénlátók egész megyére szóló tesztjéből. Hat szegedi, két szentesi, egy makói és egy kisteleki bolt kapott tőlük elismerő oklevelet.

Bakos András

Miért gyűlölik a vakok a bevásárlókocsit? Miért ragaszkodnak a kosárhoz? Azért, mert a kocsi kiterjedését nem érzik. Óhatatlanul rátolják, ráhúzzák valakinek a lábára. Ilyen tanulsággal is szolgált a látók számára a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének most véget ért programja. 80 kiválasztott Csongrád megyei – szegedi, hódmezővásárhelyi, szentesi, makói, csongrádi, kisteleki, mórahalmi – üzletet vizsgáltak.


A tesztelők – egy gyengénlátó, egy alig látó, egy kutyával és egy fehér bottal közlekedő vak – külön-külön mindbe ellátogattak. Így 320 alkalommal nézték meg, kidolgozott minősítés alapján, milyen segítséget kapnak. A munkát a Norvég Civil Alap közel 6 millió forinttal segítette. [namelink name=" Ballai Anna Mária"], az egyesület elnöke a szegedi Agórában tartott szerdai zárókonferencián azt mondta: nem az volt a cél, hogy megbántsanak bárkit. Segíteni akarnak.

 

Most ők segítenek

Az egyesület azt javasolja az üzleteknek, amelyek számítanak a látássérült vásárlókra is, hogy alakítsanak ki vakvezető sávot a bejárattól addig a helyig, ahol mindig van eladó. Jó, ha minden műszakban van egy kolléga, aki segít a különleges igényű vevőknek. Az egyesület – díjmentesen – szívesen tart rövid tájékoztatót, hogyan lehet segíteni a vak, alig látó és gyengénlátó embereknek vásárlás közben. Tanácsot is adnak, ha az üzlet akadálymentesíteni szeretne.


Egyrészt a közel 4000 Csongrád megyei látássérültnek, hogy minél könnyebb legyen a napi bevásárlás, másrészt az üzleteknek, abban, hogyan célszerű segíteni nekik. Voltak jó tapasztalatok, vicces helyzetek, és problémák. Előfordult, hogy a biztonsági őr szó nélkül eléállt a kutyás tesztelőnek, és az állat hiába próbálta kikerülni, ő mindig elállta az utat... Ballai Anna Mária felhívta a figyelmet arra a 2009-es rendeletre, miszerint a vakvezető kutya a gazdájával minden nyilvános helyre bemehet, boltba is.


A legtöbb pontszámot elért tíz bolt Vakbarát Üzlet minősítést – matricát és oklevelet – kapott az egyesülettől. – Meglepődtünk, amikor megkaptuk az értesítést. Nem tudtunk arról, hogy tesztelik az áruházat. Örülök, hogy ezek szerint négyszer is átmentünk a vizsgán – mondta [namelink name="Battancs István"], a makói ABC-t is működtető Hunor-Coop Zrt. értékesítési menedzsere. Nem számítottak tesztelésre a szegedi Árkádban működő SPAR-ban sem. [namelink name="Veszelovszki Tamás"] áruházvezető azt mondta, nagyon köszöni a csapatának, hogy felkészülés nélkül is így teljesített. A tanúsítványnak már szerdán helyet kerestek az üzletben.

 

Kurucsai Szabolcs önkéntes és Elvis is tesztelte az üzleteket.

 

A legjobbak

Vakbarát Üzlet tanúsítvány illeti három évre a szentesi Gyógynövény- és Reformélelmiszer Üzletet, a szegedi Mars Csemegét, a szegedi Kossuth Lajos sugárúti és a Makkosházi körúti Tescót, a Klauzál téri és a Budapesti körúti Rossmannt, az Árkádban működő SPAR-t, a Kisteleki C-Univerzál Áruházat, a makói Szegedi utcai Coopot és a szentesi Tescót.

Borítókép: Az  Árkádban található Interspár-üzletben már ki is tették vakbarát bolt minősítést tanúsító táblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!