Szeged és környéke

2016.03.10. 08:50

Műtét után rosszabbul lett a hatéves Brendon

Szeged- Hiánycikk az orrspray, a probiotikum és a fájdalomcsillapító a szegedi klinikán - állítja olvasónk, akinek az unokáját a rutinnak számító mandulaműtét után egy nappal már hörghuruttal kezelték. Lukács Tímea azért fordult a nyilvánossághoz, mert elkeseríti az egészségügy állapota. A klinika szerint mindent megtettek a gyermek ellátásáért.

Segesvári Csaba

– A változáshoz az kell, hogy elmondjuk, mi a baj. Mi ezt most megtesszük. Hiába megy a tévében, hogy minden rendben van a kórházakban és az országban, mi nem ezt tapasztaltuk – kezdte mesélni családja kálváriáját [namelink name="Lukács Tímea"]. A nagymama lányával együtt azután kereste meg lapunkat, hogy a 6 éves [namelink name="Kácsor Brendon"] egynapos mandulaműtéte kéthetes rémálommá vált.


Antibiotikumot adtak infúzióban


– Most egy kicsit néma, nem mer beszélni. Fáj még a torka – mondta kedden Lukács Tímea, akinek unokáját két hét kórházi kezelés után végre hazaengedték. A nagymama – amíg lánya az otthoni lábadozáshoz felírt gyógyszert váltotta ki – elmesélte, Brendonnak már többször begyulladt a mandulája, a műtétet sokáig orrfolyás miatt halasztották el. Végül február 24-én vették fel a fül-orr-gégészeti klinikára. A műtét utáni napon a kórteremben köhögni kezdett, majd az orra is bedugult. Megvizsgálták, kiderült, hogy tüdőgyulladása lett, antibiotikumot adtak neki az infúzióban, meg köptetőt.


 Sosem fog kiderülni


– Azt mondták, nem tudni, hogyan kapott a gyerek tüdőgyulladást, ez talán sosem fog kiderülni. 27-én szombaton, valószínűleg a sok köhögéstől, felszakadt a torkában lévő seb, tele lett a gyomra vérrel, újra megműtötték. Az operációt végző orvos annyit kérdezett: miért nem használtunk a gyereknél orrsprayt? Értetlenül álltunk a kérdés előtt, senki sem mondta, hogy lehetne. Amikor az orrdugulásra panaszkodtunk, az ügyeletes nővér azt mondta, orrcseppet nem adhat, mert az lefolyik a torkára – folytatta Lukács Tímea. Közölték vele, a klinikán nincs orrspray, így azt a közeli patikából szerezték be az osztályon fekvő gyereknek.


Átvitték a gyermekklinikára


A családnak itt még nem ért véget a megpróbáltatása. – Nem javult a tüdőgyulladás, újabb antibiotikumot adtak Brendonnak, és átvitték a gyermekklinikára. Azt mondták, nincs a klinikán probiotikum, így azt is a patikából hoztunk. Március 5-ét írtunk, amikor kiderült, fájdalomcsillapító nélkül nem tud enni és inni a gyerek. Kértünk gyógyszert, de nem kapott, azt állították, nincs, nekünk kellett azt is kiváltani.


A nagymama úgy érzi, komoly gondokkal küzd a magyar egészségügy. Szerinte az elmúlt két hét eseményei is azt mutatják, óriási a probléma. Megjegyezte, volt olyan nővér, aki mindent megtett a gyerekért, de sajnos nem ez az általános.


– Megértem, hogy se türelmük, se motivációjuk, de mégis egy 6 évesről beszélünk – tette hozzá. Lukács Tímea hangsúlyozza, ha szólnak, hogy nincs gyógyszer, hoznak.


Lehet, hogy az altatás hozta elő


– Nem akarok már panaszkodni, csak menjünk haza – mondta lapunknak a kisfiú édesanyja, [namelink name="Kőműves Tímea"], aki szerint Brendon nagyon jól van, mert már rosszalkodik. – Nem tudok rosszat mondani az orvosokról. Az elmúlt napokat a gyerek mellett töltöttem, a többi szülővel együtt legtöbben a széken aludtunk, hiába a harmadik emeleti szálló. Senki sem akarja a kicsiket egyedül hagyni. Az orvosok szerint az is lehet, hogy a gyerekből az altatás hozta elő a tüdőgyulladást.


Az ügy kapcsán kerestük az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot. Az alábbi két kérdést tettük fel: van-e elég gyógyszer a klinikán, és előfordulhat-e, hogy egy beteg gyerek csak akkor kap gyógyszert, ha azt a szülei kiváltják és beviszik. A kérdésekre a következő választ adták:


„A műtét utáni napon jelentkező köhögés miatt még aznap délelőtt gyermekgyógyász konzíliumot kértünk, ami acut bronchitist véleményezett" – áll az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ lapunknak küldött válaszában. Azt írták, a 6 éves fiú intravénás antibiotikumot kapott, a klinika gyógyszerkészletéből köhögés- és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel is ellátták, ezt a gyermek lázlapján feltüntették.


Azt is írták, hogy a klinika saját gyógyszertárából adták ki a második antibiotikumot és a fájdalomcsillapítót is. „Tekintettel, hogy a gyerek semmilyen speciális gyermekgyógyászati gyógyszert rendszeresen nem szedett, ezért nem volt szükség arra, hogy azt a szülő akár otthonról behozta volna, amíg a Klinika az adott gyógyszert az Egyetemi Gyógyszertárból beszerezte volna." A gyermeket, miután a műtét utáni szoros fül-orr-gégészeti megfigyelésre már nem volt szükség, gyermekgyógyász ajánlatra a még fennálló bronchitis (a hörgők nyálkahártyájának krónikus vagy akut gyulladása – a szerk.) miatt a Gyermekgyógyászati Klinikára átadták.

 

Brendon már jól van, hazamehetett. Fotó: Segesvári Csaba.


Ön is elmesélné?


Olvasónk története valószínűleg nem egyedi. Lukács Tímeának abban igaza van, ha többen állnak a nyilvánosság elé, hogy baj van, akkor azt talán az illetékesek is meghallják. Ha Önök is elmesélnék, milyen problémákkal szembesültek az egészségügyben, többre juthatunk. Hangsúlyozzuk, szó sincs arról, hogy az eszközhiány az orvosok felelőssége lenne. Írjanak nekünk a [email protected] vagy a [email protected] címre.

Kép: Hazafelé tart Kőműves Tímea a kisfiával. A család szerint óriási problémák vannak az egészségügyben. Fotó: Segesvári Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!