Szeged és környéke

2016.03.03. 11:12

Támad a pollen: elkezdődött a tüsszögés

Az enyhe tél miatt már több mint egy hónapja tart a pollenszezon, eljött a szenvedés időszaka a szénanáthás betegek számára. A kezelésre évi több tízezer forintot is kiadhatnak az érintettek.

T. R.

Az elkövetkező napokban a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja várhatóan a közepes-magas tartományban alakul – írja legfrissebb pollenjelentésében az Országos Közegészségügyi Központ. Szegeden az erősen allergén kőris pollenszintje magas, a szintén erősen allergén mogyoróé és égeré már csökkenőben, a tiszafaféléké és a nyáré közepes. Mivel az enyhe tél miatt már egy hónapja szórják a virágporukat egyes allergiát kiváltó fák, folyamatosan emelkedik az allergológiai szakrendelésre jelentkezők száma.


– Néhány hete jelentkeznek nagyobb számban az allergológiai ambulancián a pollenallergiás betegek. Főként azok, akik jól ismerik tüneteiket, és tudják, hogy két héttel a pollenszezon előtt érdemes elkezdeniük a gyógyszeres kezelést – mondta el [namelink name="Altmayer Anita"], az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának főorvosa. Mivel a korai pollenszezon idén egybeesik az influenzás és megfázásos időszakkal, nehezebb lehet a diagnózis felállítása – tette hozzá.

Drága szezon


A szakorvosok gyakran antihisztamin-tartalmú gyógyszert és szteroidos orrspray-t írnak föl a szénanáthás betegeknek. Ezek együtt havi 1800–6000 forintos költséget jelentenek, az adott készítmény támogatásától függően – tudtuk meg Mód Péter gyógyszerésztől. A vény nélkül kapható orrspray-k havonta 1000–2500 forintba, a viszonylag népszerű homeopátiás készítmények havi adagja 3-4 ezer forintba kerül. Akinek ezeket teljes pollenszezonban használnia kell, akár 40–60 ezer forintot is otthagyhat a patikában.


A korai fák – mogyoró, éger, fűz – virágporára érzékenyek egyébként még szerencsésnek mondhatják magukat, ugyanis 2-3 hét alatt túl vannak a szezon nehezén – de ők a pollenallergiások legkisebb hányadát képezik. A túlnyomó többség a parlagfűre és az ürömre érzékeny, amelyek 2-3 hónapig szórják szenvedést okozó virágporukat.

 

– Jelenleg a hozzászoktató kezelés a legmodernebb terápia. Az allergia okára hat, nem csak a tüneteket mérsékli, éveken át tartó hatékonysággal – tájékoztatott a főorvos. Ezeket injekció, cseppek, illetve szopogatós tabletta formájában alkalmazzák, pázsitfűféléknél 2–3 hónapig, parlagfűnél 4–6 hónapig, 3–5 éven át ismételve. Igaz, hogy támogatottság hiányában a havi költsége 10 ezer forint körüli, de az életminőség látványos javulása és a tünetmentesség kárpótolja a betegeket – tette hozzá a szakember.


Kép: Száraz időben egy virágzó mogyorófa több száz millió pollent bocsát ki. Fotó: Kuklis István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!