Szeged és környéke

2016.04.14. 10:00

Nagy többséggel támogatta a kulturális bizottság Fogas Ottót

Nagy többséggel Fogas Ottó jelenlegi múzeumigazgató mandátumának meghosszabbítását javasolja a közgyűlésnek a kulturális bizottság. A múzeum pedig elveszti pénzügyi önállóságát.

Dombai Tünde

Nyolc igen és egy tartózkodás mellett a jelenlegi igazgató, Fogas Ottó kinevezését támogatta tegnap a városi múzeum élére a kulturális bizottság. A testület azután döntött, hogy meghallgatta a három jelöltet. Elképzeléseiket korábban megírtuk, és hogy mind régészek. (2016. március 2.: Biztosan régész lesz a múzeumigazgató) Az ülésen [namelink name="Fogas Ottó"] a terveit röviden úgy összegezte: „folytatjuk". Kérdésre megvédte a Fekete Házba bérlőként befogadott vendéglátóhelyet. Azt mondta, reklámértéke nagy, mert közelebb hozza a fiatalokat a kultúrához, és 250 ezer forintot hoz havonta.


[namelink name=" Paluch Tibor"] , a múzeum munkatársa a látvánnyal szemben inkább a gyűjtemény gondozására, valamint a régészeti és helytörténeti kiállításra helyezné a hangsúlyt. Szerinte méltatlanul háttérbe szorult a Fekete Ház, a Varga Mátyás kiállítóház és a vár. A kiállítóház anyagát bevinné a Fekete Házba, az épületet a tulajdonos várossal egyeztetve hasznosítaná. [namelink name="Szalontai Csaba"] örökségvédelmi szakértő, a múzeum korábbi munkatársa ugyancsak a tudományos élet helyreállítását tartotta legfontosabbnak. Hangsúlyozta, lehetetlen, hogy alig jelennek meg tudományos kiadványaik, ritkán rendeznek konferenciát. A törzsgyűjtemény fele pedig gazda nélküli, halott anyagként parlagon hever. Egyedül a néprajznak és a régészetnek van szakképzett felelőse.

Fogas Ottót nagy többséggel támogatta a kulturális bizottság. Fotó: Kuklis István

Fogas Ottót nagy többséggel támogatta a kulturális bizottság. Fotó: Kuklis István

[namelink name="Solymos László"] (MSZP) alpolgármester a szakmai bírálóbizottság tagjaként elmondta, a múzeumi belső szavazáson 81 érvényes voks közül 42-t a jelenlegi vezető, 32-t Paluch és 7-et Szalontai szerzett meg. Pénteken a közgyűlés hozza meg a végső döntést, majd Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek is jóvá kell hagynia a kinevezést.

Van összefüggés?


Pénteken arról is dönt a közgyűlés, hogy a múzeum elveszíti gazdasági önállóságát, júliustól betagozódik a nevelési és oktatási intézmények gazdasági szolgálatához (NGSZ). Milyen bizalom az egy intézményvezetővel szemben, ha a kinevezésével egy időben kiveszik a kezéből a pénzügyeket? Van-e ezeknek a döntéseknek közük az intézményben jelenleg zajló állami számvevőszéki vizsgálat eredményéhez? – kérdeztük Solymost. Az alpolgármester elmondta, a kinevezés és a feladat elvonása véletlen egybeesés. Törvényi változás miatt tavaly óta száz fő alatti intézmények nem láthatnak el önállóan gazdálkodási feladatot. A 110 alkalmazottat dolgoztató múzeum integrálása már akkor felmerült, de a sorozatos gazdaságivezető-váltás és egy év tapasztalata alapján döntöttek az integrálásról. Az ÁSZ-vizsgálat a napokban zárul, és hónapok múlva várható jelentés a többi megyei jogú város intézményeivel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!