Szeged és környéke

2016.04.20. 08:25

Szivárványos zászló a válasz a leragasztott matricára

Szeged - A Konzervatív Hallgatók Szövetségének szegedi szervezete leragasztotta a Green Fusion étterem ajtaján látható matricát, amely az egyenjogúságra hívja fel a figyelmet. Válaszul egy nagy szivárványos zászlót akasztottak az ablakba.

Munkatársunktól

Nem hirdetik, de felvállalják


– Úgy gondoljuk, hogy a szexuális beállítottság a négy fal közé tartozik, nem hirdetjük a másságunkat, viszont felvállaljuk – mondta Szabó Richárd, a szegedi Club Rocco programszervezője, ahol a Szivárvány hét egyik buliját rendezték. – Mi egy melegbarát szórakozóhely vagyunk, ahol elfogadjuk a másságot mindenféle magamutogatás nélkül. Szerintünk a rendőrségnek is figyelnie kellene a KHSZ-csoportra, hiszen az engedély nélküli matricaragasztás akár rongálásnak is minősülhet – osztotta meg lapunkkal véleményét Richárd.

– Amikor megláttam a matricát, rögtön lekapartam. Aztán kitettünk egy nagy szivárványos zászlót – mesélte lapunknak Végh Henna, a szegedi Green Fusion étterem egyik ügyvezetője. A szivárványos matricát, amely az egyenlőséget szimbolizálja, az LMBT Közösségért Egyesület (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) által szervezett Szivárvány héten ragasztotta ki több szegedi szervezet és közösségi tér. Erre a matricára került rá az 1968-as melegjogi harcot jelölő évszámot áthúzva ábrázoló fekete matrica. [namelink name="Végh Henna"] azt mondja, szívesen látná ezeket a konzervatív fiatalokat egy beszélgetésre.


A Konzervatív Hallgatók Szövetségének (KHSZ) szegedi tagjai Facebook-oldalukon is közzétették akciójukat, kommentárként annyit fűztek hozzá, hogy a szegedi konzervatív hallgatók nem hagyják kiforgatni Európát. A közösségi oldalon önmagukat jobboldali közösségnek titulálják, akik „a nemzeti és keresztény hallgatói preferencia képviseletében és védelmében" tevékenykednek.


Megkerestük a KHSZ szegedi szervezetét, területi vezetőjük, A. R. – aki az esetleges támadásokra hivatkozva csak monogramját engedte leírni – elmondta, hogy a matrica nem a homoszexuálisok, más szexuális kisebbségek vagy a vegánok ellen irányult, hanem legfőképp az illegális bevándorlókat pozitívan fogadó refugees welcome felirat ellen, illetve a safe space (biztonságos tér, amely nem tűri a hátrányos megkülönböztetést) magyarországi elterjedése ellen.


– Szeretnénk megelőzni, hogy magyarországi egyetemeken is abszolút ellehetetlenítse a közéleti, politikai vitát a hallgatók túlérzékenysége. Ennek a folyamatnak első lépése a városban megjelent kilenc safe space; mi ez ellen foglaltunk állást. A matricaragasztás teljesen spontán akció volt, nem kívántunk vele senkit megfélemlíteni, fenyegetni, ahogy azt egyes facebookos hozzászólók állították – hangsúlyozta a KHSZ területi vezetője.

 Válaszképpen felkerült a szivárványos zászló a Green Fusion étteremre. Fotó: Frank Yvette

Válaszképpen felkerült a szivárványos zászló a Green Fusion étteremre. Fotó: Frank Yvette

Megkerestük az eredeti matricákat kiosztó LMBT-seket is. Kiss Anna, a szegedi LMBT-közösségért csoport aktivistája elmondta, hogy szerintük nem történt jogsértés. – Úgy gondoljuk, hogy ez a szólásszabadság kategóriájába belefér, mindenkinek joga van a véleményét nyilvánosságra hozni. Nyilván ez egy engedély nélküli matricázás volt, ami etikailag kifogásolható. Ha korrektül járnak el a konzervatív hallgatók, akkor megkérdezték volna az étteremet, hogy kihelyezhetnek-e bármilyen matricát – mondta lapunknak Kiss Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!