Szeged és környéke

2016.05.30. 20:30

A fogyasztót védi az új rendelet, de sorba kell állni a szerelőkért: papír kell a klímavásárláshoz

Szeged - Ha klímaberendezést akarunk vásárolni, szerelőkkel kell szerződésben állnunk, akik elvégzik a beüzemelést, takarítást. A szakember szerint a rendelet jó a fogyasztóknak, de kevés a képzett szerelő.

Salánki Zsófia

Ha nem takarítjuk, jön a betegség


A légkondicionálókban megtelepedő legionellosis baktérium akár halálhoz is vezethet, ha nem takaríttatjuk ki elég gyakran és elég alaposan a berendezést. A baktériumnak néhány napos lappangási idő után influenzához hasonló tünetekei vannak, a tüdőbe jutva pedig súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést okozhat.

– Amikor a forgalmazó eladja a klímaberendezést, köteles egy végfelhasználói tanúsítványt kiállítani. Ez nemcsak cégekre, hanem magánszemélyekre is vonatkozik – mondta lapunknak [namelink name="Szabó József"] hűtés- és klímatechnikai szakember, aki már a hetvenes évek óta űzi ezt a szakmát.


– A vásárlónak a tanúsítvánnyal el kell mennie egy olyan szakszervizbe, amely rendelkezik beüzemelési kártyával, azaz elvégezték a megfelelő képzést. Ha velük is kitöltette a papírt, azaz elvállalták, hogy felszerelik és karbantartják a készüléket, akkor vásárolhat – folytatta a szakember, akinek fia, [namelink name="Szabó Gábor"] szintén a szakmában dolgozik: ő vezeti a Szabó Üzletberendezés, Hűtés és Klímatechnikai Üzletet és Szervizt.


Amikor a tanúsítványt a szervizben feltöltik a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapjára, az azt jelenti, hogy a vásárló a 2–5 éves garanciát igénybe tudja venni egy olyan szerviztől, amely rendelkezik az úgynevezett kék kártyával, azaz képzett háttere van.

 

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a klíma rendszeres takarítására. Fotó: Török János

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a klíma rendszeres takarítására. Fotó: Török János

 – Ez a rendelet a felhasználót védi. Amikor feltöltjük a tanúsítványt, nem látszanak a vevő adatai. Tudomásom szerint nagyjából 3800 olyan vállalkozás van az országban, amely jogosult klímabeszerelésre, de közöttük is vannak fokozatok. Az egyes vagy kettes végzettségű nem szerelheti be azt, amit például egy hármas. Így felkészült szakembert nehéz találni – fogalmazott Szabó József.


Azt mondja, most kezdődik a vizsgáztatás, így még nehezebb lesz megfelelő szerelőt gyorsan találni. Viszont fontosnak tartja, hogy ne csak a zsebünkre hallgassunk. – Ha megvásároltuk a gépet, vigyázzunk az egészségünkre, és szereltessük fel, nézessük meg az előírt időközönként képzett szakemberrel – hangsúlyozta Szabó József, aki azt is elmondta, a berendezést évente kétszer kell takaríttatni: szezon előtt és után. Fontos az is, hogy ne csak a beltéri egységet, hanem a kültéri, szabadban lévőt is tisztíttassuk ki.

 

Mennyi az annyi?


Szabó József azt mondja, ha valaki például csak a lakása nagyszobájába szeretne klímát vásárolni, akkor már 110-115 ezer forinttól talál berendezést, ahogy a helyiségek száma nő, úgy nő az ár is. A beszerelés 50 ezer forint körül mozog, ha a beltéri és kültéri egység nincs távolabb egymástól, mint 5 méter. Ebben az árban viszont benne van az anyagköltség is, például a csavarok, csövek. A tisztítást már 5000 forintból megúszhatjuk, ebben benne van a kül- és beltéri egység takarítása, valamint a tisztítóanyagok költsége is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!