Szeged és környéke

2016.05.23. 10:40

Árgyélus királyfi volt a belépő

Feszes spicceken tipegő, szoros konttyal és dresszben suhanó táncosok lepték el tegnap a nagyszínház balett termét, ahol új tagokat kerestek a tánckarba.

Salánki Zsófia

– Pár év balett gyakorlat biztosan kell ahhoz, hogy beválogassanak, de figyelni fognak a test- és a lábtartásunkra is – mesélte bemelegítés közben a 22 éves [namelink name="Forrai Regina"]. Ő is próbatáncra érkezett tegnap a Szegedi Nemzeti Színházba, amelynek tánckarába új tagokat kerestek a következő évadra. Regina azt is elárulta, hogy ő inkább a modern táncokban, például a hiphopban erős, de reméli, a balett-tudásával sem lesz gond.


[namelink name="Gulyás Armand"] valamivel magabiztosabban lépett a terembe. A 19 éves fiatal azt mondta, nem gyakorolt külön a próbatáncra, csak összepakolta a holmiját és elindult. A színházba 11 lány és 4 fiú érkezett. A bemelegítésnél síri csend uralkodott a tükrökkel telerakott teremben, a spárgázó és nyújtó gyakorlatokat végző ifjak kizárólag magukra koncentráltak. Amikor elkezdődtek a gyakorlatok, mindenki a zenére, a tökéletes ívű spiccekre, és a kifogástalan demi pliékre figyelt. A lányok hajukat szoros kontyba fésülték, valamint feszes dresszt vagy légiesen könnyű, apró szoknyát viseltek.

 

Árgyélus királyfi volt a belépő. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– Még sosem jött ennyi táncos a próbára. Egy sima balettórát tartok nekik, de láthatunk tőlük néhány ugrást és egy kis koreográfiát is – mondta a balettmester, [namelink name="Domsa Sorin"]. Ő is és Varga József tánckarvezető is hangsúlyozták, mindennek az alapja a klasszikus balett, de nem követelmény, hogy az újoncok nagy múlttal rendelkezzenek ezen a téren.


– A klasszikus balett iskolázottságot és technikai tudást feltételez, de a színház táncosainak különböző stílusokat kell ismerni. A próbatáncon például az Árgyélus királyfiból kell eltáncolniuk néhány részletet – osztotta meg velünk [namelink name="Varga József"]. A Szegedi Nemzeti Színház új táncosait egy kis tanácskozás után választják ki. A szerencséseknek a következő évadban operában, musicalben, operettben és egy gálaműsorban is bizonyítaniuk kell majd rátermettségüket.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!