Szeged és környéke

2016.05.09. 15:10

Cserkózni hívták Botka László polgármestert

Szeged - Tüntetéssorozatba kezd a Cserepes sori piac pavilonosainak egy része. A kereskedők a szegedi közgyűlésbe bekerült pártok frakcióvezetőit arra kérik, hogy akadályozzák meg munkahelyeik elvesztését. A piacvezetés május 31-ével mondott fel a pavilonosok többségének érvényes szerződés hiányában.

Munkatársunktól

Rekordbevétel és új szerződések


A 300 kereskedőből az új díjszabást 260 már elfogadta, míg a pavilonbérlők több mint fele aláírta a bérleti szerződést – reagált a tüntetéssorozat bejelentésére Rácz Attila. A Cserepes sori piac ügyvezetője közölte, hogy a piac az elmúlt három szombaton rekord látogatottsággal rekord bevételt ért el.

A Cserepes sori pavilonbérlők mintegy 90 százalékának mondta fel bérletét május 31-ével a piacvezetés – hangzott el hétfő délelőtt sajtótájékoztatón a szegedi városháza előtt. A kereskedők ezért egy petíciót fogalmaztak meg, amiben arra kérték a szegedi közgyűlésbe bekerült pártok frakcióvezetőit vagy képviselőjét, hogy hatáskörükben tegyenek meg mindent azért, hogy ne veszítse el június elején közel száz ember a munkáját. Az árusok ugyanakkor kiálltak amellett, hogy  nem hajlandóak aláírni a piacvezetés új szerződését, amiben jövő január 1-jétől lemondanának pavilonjaik birtokvédelméről, illetve fizetnék a havi bérleti díjon felül a 27 százalékos áfát. A petícióban külön megszólították Botka László szegedi polgármestert, akit a héten meginvitáltak a „Cserkóra", hogy személyesen tájékozódjon a kereskedők és Rácz Attila ügyvezető között kialakult, szerintük feloldhatatlan helyzetről. A petíciót személyesen a polgármesternek akarták átadni, aki egész nap tárgyalt. Nem fogadta a kereskedőket hasonló okok miatt Mózes Ervin jegyző sem, míg az árusok a polgármesteri kabinet megbízottjának nem voltak hajlandóak átadni levelüket.

Cserkózni hívták Botka László polgármestert. Fotó: Török János - GALÉRIA

A kereskedők kijelentették, hogy ügyüket hétezer szegedi támogatta már aláírásával. A következő két hétben „tüntetéssorozatot" terveznek a városban, Szeged különböző pontjain gyűjtik az újabb aláírásokat álláspontjuk igazolására. A tüntetéssorozat a tervek szerint Szeged napjáig tart. Amennyiben Botka László nem fogadja addig személyesen a kereskedők képviselőit, úgy a díszközgyűlésen akarják átadni neki petíciójukat.

Képviselői mondatok a pártirodákból


Szentistványi István (független): Sok sikert a kereskedőknek ahhoz, hogy egy igazságos, és ne egy erőből készült szerződésről tudjanak megállapodni a városvezetéssel.


Tóth Péter (Jobbik): A kereskedőket tárgyalópartnernek kellene tekintenie a városvezetésnek.


Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.): Szeged érdeke, hogy minden helyi ügy tárgyalással és demokratikusan oldódjon meg.


Orosz Gábor (a DK helyi alelnöke): Továbbítom a szegedi szervezet frakcióvezetőjének a petíciót.


Haág Zalán (KDNP): Méltatlan a baloldalhoz, hogy a szegények piacának megszüntetéséért tevékenykedik.

Az MSZP szegedi irodájában senki nem vette át a kereskedők petícióját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!