Szeged és környéke

2016.05.07. 16:12

Csülökkel avatták fel a lakótelepi kemencét

Szeged - Kis házikó kemencével, kéménnyel: ideális hely a társasági evés-ivásra. Ezt valósította meg saját pénzből a szegedi Nyitra utca 1. lakóközössége Dancza József kezdeményezésére.

Vida-Szűcs Imre

Kulcsot kell kérni


A kemencét és a grillezőt az használhatja, aki aláírásával elfogadja a használati szabályokat, és ugyanolyan tisztán adja vissza, ahogy átvette. A tűzrakó hely és a kemence is tető alatt van, kulccsal zárható mindkettőnek az ajtaja. Legkésőbb este 9 óráig illik befejezni a sütést, hogy a lakókat ne zavarják – hallottuk a főbb szabályokat a Nyitra utcaiaktól.

– Kemencében sütni, bográcsozni, grillezni is lehet a nemrég elkészült sütögetőhelyen – sorolta [namelink name="Dancza József"], az újrókusi, Nyitra utca 1. mögötti kis építmény ötletgazdája. Az összetartó lakóközösség nemrég avatta fel a panelházaktól huszonöt méterre létrehozott közösségi teret. Kemencében sült csülköt ettek krumplival és savanyúsággal, mintegy harmincan jöttek össze a családias ünnepségre.


Rögös út vezetett a sütögetőházikó kivitelezéséig. József körülbelül két évig küzdött, hogy az építési engedélyt beszerezze. Korábban meg is írtuk, mit tervez (2014. október 27.: Nincs engedély a rókusi sütögetőhelyre).

 

A 2,5 millió forintos, Szegeden valószínűleg egyedülálló lakótelepi beruházást az ötletet támogató lakóközösség finanszírozta. Az önkormányzati képviselőtől, Ménesi Imrétől csak abban kértek segítséget, hogy lendítse át őket a bürokratikus akadályokon.


– 1981-ben költöztünk ide. Akkoriban csináltunk társadalmi munkában játszóteret és tűzrakó helyet, később ezeket szétszedték – emlékezett vissza [namelink name="Faragó András"] közös képviselő. – Megint kezd összejönni a társaság, az elhidegülés megtorpant. A szintén házbeli [namelink name="Kádár András"] is úgy látja, pozitívak a változások, a szomszédok – részben a gyerekek révén – több időt töltenek együtt, szívesen beszélgetnek egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!