Szeged és környéke

2016.05.16. 20:28

Égi áldást is kaptak a pünkösdi zarándokok

Üllés, Csólyospálos - Pünkösdi gyalogos zarándoklaton vett részt egy lelkes kis csapat a hétvégén. Szombat kora reggel indultak Üllésről, hogy estére 44 kilométert maguk mögött hagyva megérkezzenek a pálosszentkúti ünnepi szentmisére.

K. G. G.

– Ki akartam próbálni, hogy mire vagyok képes. Sok gyalogtúrán vettem már részt, a leghosszabb 32 kilométeres volt – mondta [namelink name="Barna Dániel"]. Az üllési férfi egyik tagja volt annak a zarándokcsapatnak, amely szombaton kora reggel indult el Üllésről azért, hogy Csólyospálos, Kömpöc, majd Csengele érintésével este 8 órára beérjenek Pálosszentkútra az akkor kezdődő pünkösdi szentmisére.

– Egy gyerekkori álmot sikerült megvalósítani ezzel a túrával – mondta [namelink name="Tóth Tamás"] szervező. Az üllési férfi nagymamája emlegette sokszor, hogy régen, pünkösd idején a faluból sokan indultak el gyalogosan a Bács-Kiskun megyei településre meghallgatni a misét.

– Ha eleink autó nélkül képesek voltak megtenni ezt a távot, akkor nekünk miért ne sikerülne? Ezért hirdettük már meg februárban ezt a túrát saját felelősségre, hiszen mégiscsak 44 kilométert kellett legyalogolni – magyarázta Tóth Tamás.
 

 A lelkes zarándokcsapatot Csólyospálos és Kömpöc között cserkészek is kísérték. Fotó: Török János

A lelkes zarándokcsapatot Csólyospálos és Kömpöc között cserkészek is kísérték. Fotó: Török János

Üllésről végül 15-en indultak el, köztük 3 szegedi zarándok. A menetet Csólyospáloson a templomban fogadták. Itt kiscserkészek csatlakoztak a csapathoz, akik Kömpöcig kísérték őket. – Bár nem úgy indult, de végül igazi teljesítménytúra lett a gyaloglás. Az eső hol szemerkélt, hol szakadt. Csengelén éppen falunapot tartottak, ott fúvósok köszöntöttek minket, a zene hatására még a nap is kisütött. Az utolsó öt kilométerre azonban nyakunkba kaptuk az égi áldást, de ez szerencsére senkit nem tántorított el. Végén még Apátfalváról és más településekről is bekapcsolódtak emberek a menetünkbe. Pálosszentkútra este 7-kor érkeztünk meg huszonöten – mesélte Tóth Tamás.

A zarándoklatot Üllés és Csólyospálos polgármestere is teljesítette, [namelink name="Nagy Attila Gyula"] üllési polgármester azt mondta, hogy korábban már részt vett Üllés és Zákányszék között gyalogtúrán, s bár azok ennél rövidebbek voltak, meglepően jól bírta a zarándoklatot is.

A lelkes csapat elhatározta, hogy a zarándoklatot jövőre is megszervezik, terveik szerint ekkor már egész Csongrád megyéből várnak majd jelentkezőket a programra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!