Szeged és környéke

2016.05.26. 21:23

Ellenőrzik a megyei kalandparkokat is

Naponta átvizsgálják az eszközök egy részét a megyei kalandparkokban - az üzemeltetők azt mondják: kizárt, hogy a csillebércihez hasonló baleset történjen. A szigorú előírásokat ugyanakkor nemcsak a személyzetnek, a látogatónak is be kell tartania.

Králik Emese-Salánki Zsófia -Szabó Imre

Soron kívül ellenőrzik a kormányhivatalok az ország összes kalandparkját, miután vasárnap leszakadt a csillebérci Challengeland egyik hálója, és tizenhárom gyerek sérült meg.


– A kalandparkok építésénél európai szabványokat kell betartani, az üzemeltetésnél pedig szintén nagyon szigorúak az előírások – mondta lapunknak [namelink name="Tóth Boromisza Béla"], a nemrég nyílt szegedi Kalandozoo kalandpark vezetője. Az építés után a parkok kapnak egy biztonsági minősítést, ez egy évig érvényes. Megvizsgálják, hogy a statikai és egyéb szempontoknak megfelelnek-e az eszközök. A személyzetnek pedig tisztában kell lennie vele, hogy melyik játékot kell évente, havonta vagy akár naponta ellenőrizni – magyarázta Tóth. Hozzátette, az ott dolgozóknak rendelkezniük kell mutatványos eszközök üzemeltetésére szóló engedéllyel. – Minden műszakban van egy ipari alpinista képzettségű kolléga is, akinek feladata, hogy ha valaki nem tud lejönni egy magasabb elemről, akkor lehozza – mondta el.


[namelink name="Fejes József"], a Tisza-parti Élmény- és Kalandpark tulajdonosa szerint ha egy kalandparkban a személyzet és a szórakozni vágyók is betartják az előírásokat, nem történhet baleset. – Amikor valaki eljön a kalandparkba, megkapja a biztonsági felszerelést, majd egy földhöz közeli pályán oktatják az eszközök használatára. Ezután megmutatja, mennyire sikerült elsajátítania a tudnivalókat, végül pedig aláír egy felelősségvállalási nyilatkozatot, amit kiskorú esetén szülőnek vagy kísérőnek kell kitölteni – tájékoztatott a tulajdonos a biztonsági előírásokról.

A szentesi Kurca-part Kalandpark vezetője, [namelink name="Bertók Róbert"] azt mondta, náluk biztosan nem fordulhat elő a csillebércihez hasonló baleset. Az eszközeiket kifejezetten erre szakosodott gyártócégektől vásárolták, és veszélyességi osztálytól függően egy-, két- vagy háromévente ellenőrzik a műszaki egyetem szakemberei.


– Egy akadályelemen egyszerre csak egy ember tartózkodhat, egy-másfél méteres magasság fölött már kötelező a biztosítás. Dupla karabínerrel, védősisakban engedjük fel a vendégeket, akiket onnantól, hogy megvásárolták a jegyet, nem hagyjuk magukra. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mászunk velük minden elemre, de követjük, figyeljük, segítünk nekik. Minden szabályt nagyon szigorúan betartunk, a munkatársaink is tudják, hogy ezt igen komolyan veszem. Két éve, illetve tavaly is jártak nálunk ellenőrök, mindent rendben találtak – foglalta össze.

 

Ellenőrzik a megyei kalandparkokat is. Fotó: Kuklis István (galéria)


– A Maros-parti strandon lévő kalandpark elemeit évente felülvizsgálják a német biztonságtechnikai minősítés szerint, de az üzemeltető személyzet minden reggel külön is megvizsgálja, biztonságosak-e – tájékoztatta lapunkat a fenntartó kommunális nkft. igazgatója,[namelink name="Nagy Nándor"]. Az eszközök mindegyike fel van szerelve hevederes biztosítókötéllel, így a csillebércihez hasonló baleset lényegében kizárt, ráadásul ebben a kalandparkban is mindig van legalább egy alpintechnikai vizsgával rendelkező pályamester és több animátor. Baleset eddig nem történt. A céghez tartozik a lombkoronasétány is. A létesítménynek egyetlen eleme van, ami nem biztosítókötéllel, hanem csak hálóval védett, ezt azonban lezárták, és hamarosan le is fogják szerelni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!