Szeged és környéke

2016.05.19. 09:50

Ingyen netezhetünk buszon, villamoson, trolin

Tesztelik a wifiszolgáltatást a tömegközlekedési járatokon, 2017-től minden buszon, villamoson és trolin ingyen lehet majd netezni. Egyelőre két járművön működik a szolgáltatás. Aki megtalálja, nyugodtan használhatja.

Timár Kriszta

Egyre többen bukkannak wifijelre, ha trolin vagy villamoson utaznak. Egy-egy járaton tesztüzemben már működik a szolgáltatás, ami a tervek szerint jövő januártól Szegeden a teljes közösségi közlekedésében elérhetővé válik.

– A város minden tömegközlekedési járművén elérhető lesz a wifiszolgáltatás 2017. január elsejétől – mondta el [namelink name="Majó-Petri Zoltán"], az SZKT ügyvezető igazgatója. – Jelenleg a műszaki teszt folyik: a jövő hónap végéig azt vizsgáljuk, hogy a routerek, amelyek alapvetően nem ilyen célra készültek, hogyan bírják a 600 voltot és a rázkódást, amelynek ezeken a járműveken ki vannak téve.


Az ügyvezető igazgató szerint ez jelenti majd a legnagyobb kihívást a rendszer kiépítésében: múlt héten is a rázkódás miatt állt le az egyik berendezés. Emellett kihívást jelent az is, hogy a hosszú szerelvényeket – például a PESA-villamosokat vagy a csuklós trolikat – is be tudják úgy sugározni jellel, hogy az mindenhol fogható legyen.


– Amíg a műszaki teszt zajlik, szándékosan nem reklámozzuk ezt a szolgáltatást, ha azonban valaki rátalál, nyugodtan használhatja – mondta el Majó-Petri Zoltán. – Lesz azonban terheléses teszt is, amikor kifejezetten kérjük majd az utazókat, hogy használják a wifit. Nézzenek videókat, töltsenek le képeket, hogy lássuk, mit bír a rendszer.


Az ügyvezető igazgató úgy fogalmazott: ha az utasok csak bosszankodnak, hogy nem működik az internet, akkor az nem szolgáltatás. Éppen ezért a terheléses teszt után derül ki, szükséges-e korlátozás annak érdekében, hogy a rendszer működőképes maradjon, vagy tudnak akkora sávszélességet biztosítani, hogy erre ne legyen szükség. – Vannak szolgáltatók, amelyek például nem engedik még a közösségi oldalak használatát sem. Nekünk az a célunk, hogy szabadon lehessen használni az internetet a tömegközlekedési eszközökön. Ehhez persze meg kell találni a megfelelő szolgáltatót is, hiszen jelenleg sem biztosított a teljes vonalhálózaton a lefedettség.


Akárhogyan is lesz, az biztos, hogy a Délmagyarország alkalmazását, a Frappét bátran használhatja majd mindenki – akár buliba menet, utazás közben is – az ugyanis nem igényel nagy sávszélességet.

Majó-Petri Zoltán elmondta, a wifihálózat kiépítése miatt nem emelnek árat, ez a szolgáltatás része lesz, ahogyan például a klimatizálás. A routerek többsége is megvan már, azokat a berendezéseket használják majd erre a célra, amelyekkel eddig a járművek szolgáltattak adatot helyzetükről a központnak. A hálózat fenntartását pedig a tervek szerint reklámbevételekből biztosítják majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!