Szeged és környéke

2016.05.11. 09:50

Tiszta haszon az alamizsna

Szeged - Nagyságától függetlenül adómentes jövedelemnek számít a törvény szerint az összekoldult pénz. Szegeden a néma kéregetést nem tiltja rendelet. A kényszer hatására való koldulást nehéz bizonyítani.

Munkatársunktól

Csak némán lehet kérni


A koldulást nem tiltja rendelet Szegeden. A kéregetés csak akkor szabálysértés, ha azt gyermekkel végeztetik, illetve ha a járókelőket közterületen pénz átadására szólítják le. A zaklató jellegű koldulást a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál lehet bejelenteni. Szabálysértési ügyben intézkedésre, illetve büntetésre van lehetőség. Intézkedésként figyelmeztetést, büntetésként 5000-től 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki.

– A rendőrségnek nincs tudomása koldusmaffia jelenlétéről Szegeden. Erről bejelentés nem érkezett a rendőrségre – tudatta lapunkkal a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Hétfői lapunkban írtuk meg a Mars téri koldulással kapcsolatos személyes tapasztalatainkat.


Egy kéregetőtől többek között azt kérdeztük, hogy hány forintot tud naponta összegyűjteni koldulásból. A férfi mobilja beszélgetésünk után szinte azonnal csörgött, a vonal túlsó végén lévő ismeretlen rólunk érdeklődött: mit akartunk Józseftől, és miért készítettünk róla képet. A férfi ezután láthatóan megrettent. A koldultatókat azonban nagyon nehéz felelősségre vonni.

 

Két-háromezer forint lehet a koldusok napi ˝keresete˝ Szegeden. Fotó: Frank Yvette

[namelink name="Kertész József"] ügyvéd elmondta, ha valaki mást fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, az bűncselekményt követ el, és szabadságvesztéssel büntetendő. Ezt bizonyítani azonban – a Szegedi Ügyvédi Kamara elnökének elmondása szerint – nagyon nehéz. Ha pedig valaki éppen a fenyegetés hatására mondja azt, hogy önszántából kéreget vagy adja át összekoldult pénzét egy másik embernek, semmilyen bűncselekményt nem lehet megállapítani.


Szegeden egy kéregető naponta minimum 2-3 ezer forintot keres – mondta el lapunknak több kolduló is. Ez havonta legalább 80 ezer forint jövedelmet jelent. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint a mástól kapott pénz adómentes, kivéve, ha azt valamilyen ellenszolgáltatásért adják. – A koldulás nem minősíthető szolgáltatásnak, így a kéregetőknek adott pénz adómentes – közölte Némedi- Varga Éva pénzügyőr alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!