Szeged és környéke

2016.05.25. 16:12

Vegyszermentes zöldség a sláger

Balástya, Szeged - Túl van az első zöldségdobozok összeállításán a balástyai Kiss-Kovács házaspár, így 90 szegedi család juthatott friss, vegyszermentes zöldséghez. Az ősz végéig tartó szezonban minden héten érkeznek a biozöldségek és -gyümölcsök a zöldségközösség tagjaihoz.

Borbola Lilla

Mi az az AMAP rendszer?


A francia AMAP rendszer a fogyasztókat és a kistermelőket közvetlenül összekapcsolja, ezáltal lecsökkenti a közvetítési költséget, elérhető áron biztosít friss és szezonális változatosságot kínáló, egészséges bioterményeket; mindemellett az előfinanszírozással tisztességes megélhetést biztosít a természetszerű mezőgazdálkodást folytató családi termelők számára.

A balástyai Évkerék ökotanya egy minősített biogazdaság, amely az utóbbi években sokat fejlődött: immár nem 60, hanem 90 családot lát el friss zöldséggel. Mint megírtuk, [namelink name="Kiss László"] és [namelink name="Kiss-Kovács Orsolya"]  a francia AMAP mintájára egy zöldségközösséget hozott létre, ami biztos jövedelmet és kiszámítható termelési lehetőséget jelent a számukra. A fogyasztók a minőségre és az ellenőrizhetőségre kapnak garanciát (2013. június 19.: Kikerülte a piacot a balástyai gazdaság).


 Az együttműködés hat éve tart a házaspár és a közösség tagjai között, de a rendszer már annyira bevált, hogy a biotermelők kénytelenek nemet mondani az újonnan jelentkező családoknak: meg szeretnének állni egy időre a bővítéssel, hogy tudják tartani a tempót és a minőséget.


A biogazdálkodásnak egyre nagyobb a jelentősége nálunk is: szigorodnak a permetezési szabályok (2016. február 18.: Kevesebb vegyszer maradhat a zöldségeken), és egyre többen keresik a vegyszermentes zöldségeket. Sokat tehetnek a gazdák is a környezet- és egészségkímélőbb termelésért, amihez László is gyakran ad tanácsot a környékbeliek kérésére.

 

 A vásárlók rugalmasak: az íz számít, nem a forma. Fotó: Borbola Lilla

A vásárlók rugalmasak: az íz számít, nem a forma. Fotó: Borbola Lilla

A heti rendszerességgel leszállított dobozokban legalább tízféle zöldség, gyümölcs és fűszernövény található, különleges és rég elfelejtett, de a túlzott nemesítésektől mentes, vitamindús fajtákkal. – Elsősorban a közösségi élmény és a gasztronómiai érdeklődésem miatt kerestem fel az Évkerék ökotanyát. Itt a multikkal szemben megvan a személyesség, több közös programot is szervezünk – mondta Kiss Detti, aki a kezdetektől a balástyai zöldségközösség tagja. Nincs kedvenc zöldsége, de minden héten várja, hogy milyen különlegességekkel lepi meg Orsolya és László zöldségdoboza.


– Azért kezdtünk ezzel foglalkozni, mert jót akartunk enni – mondta Orsolya. – Sokan azt hiszik, hogy az egészséges táplálkozás önsanyargató, pedig ez egy nagy gasztronómiai kaland. Az embereknek sem tesz jót, ha mindig szupermodellekhez hasonlítgatják magukat, így van ez a zöldségekkel is: sokkal fontosabb a beltartalom és az íz, mint a tökéletes külső. A görbe uborka is uborka – tette hozzá Orsolya. – Érdemes bajlódni az otthoni termesztéssel, még ha nem is lesz tökéletes az eredmény, az ember legalább tudja, hogy mit eszik – folytatta László.

 

Tippek a vegyszermentes termeléshez


A balástyai házaspár szerint a legtöbb ökológiai megoldás alkalmazása nem feltétlenül drágább, mint a vegyszeres kezeléseké, inkább szemléletmódváltást igényelnek.

A vetésforgó használatával még a nagyobb gazdaságok is sokat spórolhatnak: ha évente váltogatják az adott területen termesztett növényeket, akkor kevesebb műtrágyára lesz szükség. A hüvelyeseket például nitrogénmegkötő tulajdonságuk miatt érdemes vetni. A rovarháló drága, de tartós befektetés, amely idővel megtérül, mert nem kell permetezni a kártevők ellen. A csalán és zsurló ültetése a kiskertekbe megoldás lehet a tetvek ellen. A katicák és fürkészdarazsak hatékonyak a kártevők ellen. Gombás betegségek ellen az aludttejjel való permetezés és a gyökeret, nem a leveleket érintő locsolás lehet megoldás. Bioszerek használatát is ajánlják: kaphatók növényi olajak a permetezéshez és talajbaktérium-serkentő készítmények is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!