Szeged és környéke

2016.06.07. 12:33

Állandó ebrendészeti ügyeletért kampányolnak

Szeged - Facebook-csoportot hoztak létre és aláírásokat gyűjtenek a szegedi kutyások azért, hogy legyen 24 órás az ebrendészeti ügyelet. Erre azonban nincs pénze a városnak.

Arany T. János

163 tagja van annak a Facebook-csoportnak, amit a baktói [namelink name="Zvezdana Stankovic Nikol"] hozott létre, miután a közelmúltban szomszédja szabadon hagyott kutyája napokon át rettegésben tartotta őket és az utcabelieket.


Nikol és a többiek a történtek után aláírásgyűjtésbe kezdtek. A csoport azt szeretné elérni, hogy 24 órában legyen elérhető az ebrendészeti ügyelet Szegeden. Az aláírt íveket az önkormányzat illetékesének adják majd át.


A gyepmesteri, ebrendészeti, illetve sintértelep olyan létesítmény, amely a kóbor ebek begyűjtésére és átmeneti elhelyezésére szakosodott. Ezt a tevékenységet az önkormányzatok finanszírozzák. Törvényesen 14 nap után elaltathatják a befogott állatokat. Ha a tulajdonos adja le a kutyáját, akkor ez akár azonnal megtörténhet. Szegeden 2006 óta nem altatnak.

 

Baktó réme, azaz Maci miatt biztosan nem lesz 24 órás az ebrendészeti ügyelet. Fotó: Frank Yvette

Baktó réme, azaz Maci miatt biztosan nem lesz 24 órás az ebrendészeti ügyelet. Fotó: Frank Yvette

– A szerződés szerint munkanapokon 7 és 15 óra között áll rendelkezésre a gyepmester. Közterületen kóborló állathoz négy órán belül kell kiérnie – tájékoztatott [namelink name="Makrai László"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Az algyői telepen nyitvatartási időn kívül üzenetrögzítő működik, a beérkező feladatokat a következő munkanapon végzik el.


A hívásokat rugalmasan kezelik, nyitvatartási időn kívül is vonultak már ki. Tapasztalataik szerint a hétvégi bejelentések nagy része rosszindulatból fakad: ugat a szomszéd kutyája, vagy szabadon hagyott, de gazdás eb kóborol. Az ügyvezető elmondta, a folyamatos nyitvatartásra és ügyeletre nincs pénze a városnak. Az ebrendészeti telep tíz éve ugyanabból az összegből gazdálkodik.


A Buksi Ebrendészet Bt. havi költségtérítésből üzemelteti a gyepmesteri telepet, intézkedik a kóbor állatok befogásáról, az elhullott állatok elszállításáról, ártalmatlanításáról, foglalkozik a bekerült állatok állatorvosi ellátásával, gyógykezelésével és örökbefogadásával. – Ezek költsége már most meghaladja a díjazásukat, ezért a 0–24 órás ügyelet már nem elvárható – tette hozzá Makrai László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!