Szeged és környéke

2016.06.28. 12:00

Bizonytalan félezer takarító és karbantartó helyzete

Szeged - Az iskolák fenntartása után a működtetésüket is államosítják. Nagy kérdés, mi lesz azokkal a takarítókkal, karbantartókkal és adminisztrátorokkal, akik jelenleg még az önkormányzathoz tartoznak.

Munkatársunktól

Hogy nem alaptalan a félelem, arra abból lehet következtetni, hogy tavaly panaszáradat zúdult lapunkra öt szakközépiskolából. Ezekhez az intézményekhez a KLIK pályáztatott és választott ki új takarítócéget: egy fővárosi vállalkozást. A cég átvette ugyan a dolgozókat a korábbi önkormányzati cégtől, de ők úgy érezték, a körülmények és a hatékonyság sok kívánnivalót hagyott maga után (2016. április 28.: Új cég nem jól söpör?).


– Nem hirdették még ki az új köznevelési törvényt. Megjelent ugyan pár hete egy kormányrendelet, ami felsorolja a létrejövő 58 kis KLIK székhelyét – ebben van az is, hogy nem júliustól, hanem januártól aprózzák fel a rendszert – tájékoztatott a helyzet állásáról [namelink name="Solymos László"].


Az alpolgármester hozzátette, úgy tudják, a kis KLIK-kel kell majd a városnak új szerződést kötnie az ingatlanok használatáról. A kis KLIK-nek kellene átvenni a feladatokat ellátó önkormányzati alkalmazottakat is. Ha viszont nem jön létre a kis KLIK az idén, akkor nem látni, hogyan lesz ebből egyeztetés, megállapodás és januári átvétel.

 

Ma még az önkormányzat ügyel a tisztaságra. Fotók: Karnok Csaba

Ma még az önkormányzat ügyel a tisztaságra. Fotók: Karnok Csaba

A majdani kis KLIK vezetőjét és gazdasági igazgatóját nem pályázaton választják ki, hanem az oktatásért felelős miniszter kéri fel és nevezi ki július 10-éig – írja a kormányrendelet.


– A rendszer átalakítása – amellett, hogy a teljes államosítás a pedagógusok átverése – megint csak zavart okoz az önkormányzat cégeinél – fogalmazott az alpolgármester. – Az oktatási intézmények gazdasági szolgálatánál (NGSZ), valamint az intézménytakarítónál (IKV–SZINT) összesen nagyjából 500 dolgozó jövője bizonytalan. Országosan pedig több ezer ember sorsa a tét. Nem értjük, hogy idézhet elő a kormány ilyen helyzetet.


Egyébként sem az önkormányzatot, sem az NGSZ-t, sem az IKV-t nem kereste eddig senki ezekben az ügyekben – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!