Szeged és környéke

2016.06.28. 15:30

Dohánnyal seftelt, Thaiföldre szökött, hat év fegyházat kapott

Hiába szökött hamis útlevéllel Thaiföldre, utolérte az igazságszolgáltatás S. Lászlót. Ráadásul a perújítást is elutasították, így hat évre fegyházba vonul az orgazda.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa a jövedéki orgazdaság bűntette miatt S. László ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék ítéletét akként, hogy a perújítást elutasította.

Így az alapeljárásban hozott ítélet maradt jogerős, vagyis a vádlott büntetése 6 év fegyház, 7 év közügyektől eltiltás, valamint 3 millió forint pénzmellékbüntetés és 85 millió forint értékre történő vagyonelkobzás lett.

Ezen jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Az alapeljárás során a Csongrád Megyei Bíróság 2009. október 9-én meghozott ítéletével S. László II. rendű vádlottat folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdaság miatt, amit társaival üzletszerűen és bűnszervezetben követett el, 6 év fegyházra, 7 év közügyektől eltiltásra, valamint 3 millió forint pénzmellékbüntetésre ítélte. Egyben 152 millió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el a bíróság.


Ezt az ítéletet a Szegedi Ítélőtábla 2010. június 9-én annyiban változtatta meg, hogy a vádlott bűnösségét csempészés bűntettében is megállapította, a vagyonelkobzás összegét 85 millió forint értékre leszállította. A két bírósági ítélet a vádlott távollétében született meg, mivel a vádlott időközben hamis útlevéllel Thaiföldre szökött.

Időközben a vádlott tartózkodási helye ismerté vált, a vádlottat elfogták, ezért a II. rendű vádlott vonatkozásában a Szegedi Ítélőtábla 2012. április 4-én perújítást rendelt el, és az ügyet a megismételt eljárás lefolytatására a Szegedi Törvényszéknek megküldte.

 

A megismételt eljárás során a Szegedi Törvényszék a korábbi ítéletnek S. Lászlóra vonatkozó rendelkezéseit hatályon kívül helyezte, és a vádlottat 2015. október 29-én 4 év 10 hónap fegyházra, 5 év közügyektől eltiltásra és 3 millió forint pénz-mellékbüntetésre ítélte. Egyben kimondta, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ügy fellebbezések után került ismét a Szegedi Ítélőtáblára.

 

A cselekményekről

1./ A II. rendű vádlott 2007. május 28-át megelőzően vagyoni haszonszerzés céljából megszerzett, jövedéki adózás alól elvont, 1995 karton, azaz 19.950 doboz magyar adójegy nélküli, koszovói zárjeggyel ellátott Memphis márkájú cigarettát. Ezt a cigaretta mennyiséget 2007. május 28-án este Szegeden autóval szállította egy ismeretlen helyre, amikor a rendőrség közúti ellenőrzés során feltartóztatta. A II. rendű vádlott megállt, a gépjármű forgalmi engedélyét átadta, majd arra hivatkozva, hogy az egyéb személyi okmányai a kocsiban vannak, visszaült, és elhajtott a helyszínről. A rendőrség csak üldözést követően tudta a II. rendű vádlottat elfogni. Ekkor találták meg a raktérben az említett mennyiségű, összesen 9,6 millió forint értékű dohányárut.

A II. rendű vádlottat ezt követően a Vám- és Pénzügyőrség Szegedi Fővámhivatala 28,2 millió forint jövedéki bírság megfizetésére kötelezte.


2./ 2007. július 21-ét megelőzően – pontosan nem meghatározható időpontban – a II. rendű vádlott hosszabb időre tervezett, összehangoltan működő, legalább 7 személyből álló csoportot hozott létre, amelynek az volt a célja, hogy az akkori Szerbia-Montenegróból Magyarország területére vámellenőrzés alól elvonva nagy mennyiségű cigarettát hozzanak be, és azt belföldön értékesítsék. Az így létrejött bűnszervezett úgy működött, hogy a II. rendű vádlott rendelte meg Szerbiából a behozni kívánt Viceroy, Memphis, később Mond márkájú cigarettákat, melyeket aztán ismeretlenül maradt személyek csempésztek be a zöldhatáron Kübekháza térségében. A kisbusszal behozott szállítmányok érkezésének időpontjáról a II. rendű vádlott értesítette bűntársait, majd a dohánytermékeket a II. rendű vádlott az I. rendű vádlott közreműködésével értékesítette.

A bűnszervezet 2007. augusztus 22-ig működött, amikor is tetten érték őket.

Összegezve: a II. rendű vádlott 2007. július elejétől augusztus 22-ig 20.930 doboz Mond, 134.000 doboz Viceroy és 144.980 doboz Memphis márkájú, jövedéki adózás alól elvont terméket szerzett meg vagyoni haszonszerzés céljával. A cigaretták összértéke 135,3 millió forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!