Szeged és környéke

2016.06.15. 20:20

Magányos űrutazó - már Szegeden próbálják A bolygó hollandit

Formabontó látványú Wagner-operával nyit a Szegedi Szabadtéri Játékok július 1-jén - már elkezdték a szegedi próbákat. Szabó Máté rendező a végtelent és a hollandi magányát nem a tenger, hanem az űr közegével fejezi ki, összehangolva a Dóm téri csillagos éggel.

F. Szalai Anna

A szabadtéri különleges megjelenést ígérő nyitóelőadását, A bolygó hollandit elkezdték próbálni, egyelőre még a nagyszínházban. A szereplők, Kálmándy Mihály, Rácz István, Rálik Szilvia, László Boldizsár és Wiedemann Bernadett a jövő héttől a Dóm téri színpadon folytatják a munkát a rendezővel, Szabó Mátéval, valamint csatlakozik hozzájuk a Kormányost éneklő Paul Potts is.


A nagyszínházban szerda délelőtt még nincs más, csak a szabadtéri színpad körvonalai, néhány jelképes kellék, Pál Tamás karmester a pianínónál a szimfonikusokat helyettesíti. Rálik Szilvia Senta szerepében és László Boldizsár mint Erik, a vadász énekli be a most még zárt teret. A rendező a legegyszerűbb mozdulatokra is figyel, a szereplőket nem farmerben látja, hanem Füzér Anni jelmezeiben és Khell Csörsz díszletei között. A rendezés során nem listázza a nehézségeket vagy pozitívumokat, csak halad előre a darabban.

Galéria kép

– Minden a végén derül ki – magyarázza Szabó Máté. – Most még csak képzelgek, és majd a megvalósulás szabja a képzelet kereteit. Wagnert rendezni nagy kihívás, mert sok dolgot megteremt, és nem akar alkalmatlankodni mellette az ember. Pusztán asszisztálni nem helyes, de felülbírálni sem érdemes, mert ebben a szkanderben alulmarad a rendező. Meg kell tanulnunk közösen teremteni.


A próbák mostani fázisában a szöveg és a hangok egységéhez igazítják a mozdulatokat: hogyan ragadja meg a kétségbeesett szerelmes Erik Sentát, mikor bukik térdre baljóslatú álmát mesélve. Még nem látjuk a hollandi hajóját, de László Boldizsár már döbbenten mered rá. Wagner zenéje úgy is varázslatos, hogy egyelőre sokszor halljuk a súgót –  a rendezővel együtt elképzelhetjük, milyen lesz a teljes produkció a Dóm téri színpadon július 1-jén és 2-án.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!