Szeged és környéke

2016.06.25. 21:13

Nyugdíjba ment az utolsó mohikán

Szeged - Absolon Róberttel indult a szegedi trolitörténelem 1979. április 29-én. Ő volt az utolsó, aki abból az első nagy csapatból mostanáig a volánnál ült.

Munkatársunktól

– 1978-ban olvastam egy hirdetést, hogy trolivezetőket keres a vállalat. Jelentkeztem, mert érdekesnek és különlegesnek találtam. Először villamosvezetőt akartak faragni belőlem, majd elküldtek ellenőrnek is, ám én csak megmaradtam a trolinál – idézte fel a kezdeteket a pénteki legutolsó kör előtt az SZKT nyugdíjba vonuló trolivezetője.

Absolon Róberttel indult a szegedi trolitörténelem 1979. április 29-én. Ő volt az utolsó, aki abból az első nagy csapatból mostanáig a volánnál ült. Tegnap 6 év korkedvezménnyel 59 évesen búcsúzott kollégáitól. Mivel 1980-tól oktatta is a járművezetést egészen tavalyig, minden kollégája egyben a tanítványa is volt.
 

Nyugdíjba ment az utolsó mohikán. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A búcsúünnepséget a Csáky utcai trolitelepen tartották. Kollégái előálltak a ZIU-val, az Ikarusszal, és felvirágoztak egy ©koda-Ikarust, amelyek előfordultak az ifjú nyugdíjas pályafutásában. Bemutatták azt is, mi a legnehezebb a trolivezetésben: a kötött pálya. Az egyik sofőr ugyanis túl nagy ívben kanyarodott, ki is ugrott az áramszedője, a kollégáknak kellett előrébb tolni. Korábban a trolivezető azt mesélte lapunknak, hogy havonta 3000 kilométert vezet. Kiszámoltuk: ilyen ütemben a 37 év során 33-szor körbetrolizhatta volna a Földet.

Kérdésünkre, hogy mihez kezd trolivezetés nélkül, Absolon Róbert úgy nyilatkozott: zsúfolt a programja, rengeteg a terve. Végre lesz ideje megtanulni számítógépezni és angolul. Hetente háromszor úszni jár és kétszer kondizni. A feldíszített trolival az ünnepelt a kollégáit vitte el az utolsó körre a Széchenyi tér és a tarjáni Víztorony érintésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!