Szeged és környéke

2016.06.27. 20:10

Terrorper: korábban a vádlott mosolygott, most a rendőrök nevettek - galériákkal

Kövekkel dobálta a rendőröket a terrorcselekménnyel vádolt ciprusi A. Hamed. A férfi azzal védekezett a tegnapi tárgyaláson, hogy az afgánokra célzott. A videófelvétel szerint viszont csak magyar rendőrök álltak vele szemben.

Segesvári Csaba

– Ultimátumot adtak, hogy vagy megnyitjuk a kaput, vagy két órán belül átjönnek – mondta társaival egyezően az a rendőr, akit tegnap hallgatott meg a Nagy Andrea vezette büntetőtanács a Szegedi Törvényszéken. Hétfőn folytatódott a terrorcselekménnyel vádolt ciprusi szír férfi, A. Hamed pere. Megírtuk (2016. április 26.: Ahmed csak mosolygott a terrorperen), a vád szerint az Unióban élő Hamed irányította a tömeget, rágatta a kordont, fenyegette és megdobálta a rendőröket. A 2015. szeptemberi röszkei eseményekről itt írtunk részletesen.

Galéria kép


A tanúkkal együtt nézte végig a TEK tavaly szeptember 16-ai videófelvételét Gelencsér András. A. Hamed védője a tárgyaláson láthatta először a képsorokat. A levegőtlen teremben megtudtuk, a TEK már délelőtt 11 órától rögzítette a tavaly őszi röszkei eseményeket, mindezt meglehetősen jó minőségben. A felvételen azt láttuk, hogy délután fél 2-kor még csak pólóban védte 6 magyar rendőr a kapuval lezárt határt. A migránsok egy táblát tettek ki a drótra, ezen magyarul az szerepelt, hogy „Magyarországnak nincs szíve, se lelke". A testpáncélos egységek délután kettő órakor sorakoztak fel, a filmből az is kiderült, hogy egy zöld pólós férfi hergelte a tömeget. A vádlott, A. Hamed fehér pólóban volt, úgy tűnt, csitítani próbálja a migránsokat, az első kődobálás és vízágyúzás után vette magához a megafont. A szír férfi hosszasan kérlelte a rendőröket, hogy nyissák ki a kaput.


A tárgyalásra idézett rendőrök mind szemben álltak Hameddal. Felismerték magukat a képsorokon, jót nevettek azon, amikor a vízágyú hátulról telibe kapta őket. A. Hamed érdeklődve figyelte a felvételeket, azt is, amikor levetítették, hogy háromszor dobja meg a rendőröket.

Galéria kép


– Miért dobta meg a rendőröket, ha előtte azt mondta, hogy szereti őket? – kérdezte Nagy Andrea. A férfi korábban elhangzott vallomását kezdte idézni, de a bíró indulatosan leállította. Újra megkérdezte a vádlottat, aki kitérő választ adott. – Az afgánokat akartam megdobni – vallotta Hamed. A rendőrök csak nevettek. A felvételen tisztán látszott, senki sem állt a vádlott és a rendőrök között. Minden magyarázata felesleges volt, Nagy Andrea bíró is megjegyezte, „biztosan mi látjuk rosszul".


A tegnapi tárgyalás képei alapján úgy tűnik, az ügyészség alaposan előkészítette a vádat. Megtudtuk, a terrorcselekmény vádjához nem kell robbantani. A Btk. szerint elég, ha valaki fenyegetően lép fel a rendőrök ellen. A tárgyalás a perbeszédekkel szeptember végén folytatódik, az elsőfokú ítélet október 19-én születhet meg.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!