Szeged és környéke

2016.07.13. 22:15

Egymillió forintba került volna az ingyenfa

Csongrád megye - 1,3 millió forint támogatást kapott Baks a szociális tűzifára tavaly ősszel. Mégsem vásárolt egy köbmétert sem, emiatt a teljes összeget vissza kellett adnia - az országban egyedül.

Dombai Tünde

Fábiánsebestyén egy részt fizetett vissza


Elkészült a Belügyminisztérium összefoglalója a mögöttünk álló télen kiosztott szociálistűzifa-támogatásáról. Összesen 3 milliárd forint támogatást 2185 település között osztották fel. A pénzből 184 ezer 949 szociálisan rászoruló családnak adtak támogatást. 1346-tal többnek, mint 2014-ben. Csongrád megyében 46 önkormányzat részesült összesen 63,4 millió forint támogatásban. Országosan 262 településnek kellett visszafizetnie pénzt, mert egy részét nem vagy nem megfelelően használta fel. Baksnak teljesen, Fábiánsebestyénnek részben. Kerestük tegnap a fábiánsebestyéni polgármestert, de lapzártánkig nem értük el.

– Tavaly öt mázsa fát kaptunk az önkormányzattól, idén egyet sem. A polgármester azt mondta, túl sok volt a költsége, azért nem adtak senkinek. Remélem, az idén sikerül, mert nagy segítség lenne – mondta a támogatásról [namelink name="Fekete Jánosné Irén"].


Az asszony közmunkásként takarít, havonta 52 ezer forintot visz haza. Egy régi teakályhával fűti a szoba-konyhás házát. Öt mázsa fa két hónapra elég neki. Idén télen 30 ezer forintot kellett kiadnia az öt mázsa tüzelőért. Akkor még könnyebben ment, mert élt a párja, ketten fizették, de azóta az asszony egyedül maradt. Nagyon meg kell néznie, mire költ.


– Valóban túl sokba került volna az ingyenfa. Két éve ugyanis még „csak" a szállítási költséget kellett állnia az önkormányzatnak. Tavaly ugyanezt terveztük be a költségvetésünkbe. Ősszel jött a hidegzuhany: megváltoztak a pályázati feltételek, 27 százalékos önerőt is kellett biztosítani – mondta [namelink name="Búza Zsolt"] polgármester.


Ezt már nem tudták bevállalni. Úgyhogy alig melegedett meg az 1,3 millió forintos támogatás a számlájukon, vissza is utalták a Belügyminisztériumnak. A 2300 lelkes falu első embere hozzátette, a 200 millió forintos költségvetésükkel folyamatosan borotvaélen táncolnak, nincs tartalékuk ekkora pluszkiadásra. Mérlegeltek és döntöttek. Az indokok közt megjegyezte, halmozottan hátrányos település az övék. Amellett, hogy zsákfalu, jelentős cigány kisebbséggel és szegregátummal rendelkeznek, és a határban lévő Natura 2000-es védett területek is nehezítik a helyzetüket.


Ahhoz, hogy a 300 rászoruló között szétosszanak 230 köbméter fát – amiből egy családnak csak jelképes 0,75 köbméter jutott volna – nagyjából egymillió forint lett volna az önerő és a szállítás. Idén előrelátóan terveztek, hogy fussa a pénzük szállításra és önerőre is. Már ha a tavalyi feltételek maradnak. Addig is minimális, 5-5 ezer forintos lakhatási támogatással segítenek 250 családot. A pénzt kérhetik a rászorulók tűzifában, illetve pénzben, villany- vagy gázszámlára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!