Szeged és környéke

2016.07.24. 13:51

Emlékezetes pillanatok

Szeged - 1896. szeptember 6.: A millenniumi emlékünnepség-sorozatban átadták az első városi közfürdőt. Az eklektikus ékszerdoboz reneszánsz ihletettséggel épült meg Steinhardt Antal és Lang Adolf bécsi építészek tervei alapján.

Dombai Tünde

A kiviteli munkákat Ádok István szegedi építőmester végezte. A női és külön férfifürdőben gőz- és kádosztály üzemelt egy-egy nagyobb és több kisebb medencével. Az első bérlő, aki hat éven át üzemeltette, a szentesi Antal József volt. A tisztasági fürdő 1914-től a férfioldalon üzemelt váltott napokkal, hogy a férfiak és nők elkülönítését biztosíthassák.

1927. október 12.: Hét hónapnyi szakadatlan kútfúrás után a Tisza Lajos körút és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésében felállított 20 méteres fúrótoronynál 958 méter mélységből 58 fokos forró víz tört fel csekély gáztartalommal. Ez a hőforrás biztosította a gőzfürdő meleg vizét a háború utáni szénhiány idején. A munkálatokat Pávai Vajna Ferenc geológus irányította. Példátlan műszaki eredmény született: ilyen mélyre kézi fúrással még nem hatoltak le. A forrás rendkívül bővizűnek mutatkozott. Kezdetben percenként 650 liter 52 fokos hévizet adott. (Ma a kút vízhozama percenként 220-230 liter, a víz hőfoka 49,2 fok.)

1936: A forrás vizét Patzauer Dezső szesz-, élesztő- és likőrgyáros, a fővárosi Sörfőző szegedi képviseletének vezetője nevezte el 1926-ban született lánya után Anna víznek. Szénsavval dúsítva, gyógyvízként hozza forgalomba. A vegyészeti vizsgálatok kimutatták, hogy ilyen előnyös összetételű ásványvíz nincs még egy az országban. Később ivócsarnokot emelnek a forrás fölé Várnay Marianne tervei alapján, amit Patzauer Dezső bérel ki 25 évre. Palackozva hozza forgalomba az Anna vizet a Szegedi Gyógy- és Ásványvíz Üzem Kft. A palackozás több változás után 2000-ben szűnik meg.

1951: Miniszteri rendelet tiltja be a borravalórendszert, amire mindaddig a fürdőalkalmazottak bérezése épült.

1954. november 21.: Szigorú tisztasági szabályokat ír elő a városi tanács, mert vizsgálata súlyos hiányosságokat tár fel. Onnantól fogva a fürdőmedencék vizét naponta cserélik és fertőtlenítik. A pihenőheverők huzatait heti egyszer helyett naponta váltják. A dolgozók munkaruhát kapnak; a vendégek kis méretű kötőit szintén lecserélik, hogy a termetesebb páciensek is használhassák.
 

...és most.

...és most.

1960: Az SZTK és a városi közkórház reumatológiai szakrendelését a fürdőbe helyezték át. A szakrendelésen három főállású orvos látta el a betegeket, a fürdő 116 dolgozója közel 10 ezer mozgásszervi beteget gondozott.

1996: Felújítják a belső udvart, bébistrand létesül, vízforgatót kap az úszómedence. Mindezt azután, hogy a nyolcvanas években annyira lerongyolódott fürdő női oldalát életveszélyes műszaki állapota miatt le is kellett zárni.

2004. augusztus 19.: Két év bezárás után teljesen felújítva nyit újra a fürdő. A régi női oldalon wellnessrészleg kapott helyet, ahol jelenleg aroma-, infra- és gőzkabin, finn szauna, élményzuhany, élmény-, merülő- és pezsgőmedence szolgálja a felfrissülést, kikapcsolódást. A termálfürdő részleg elsősorban a családi, baráti társaságok nyugodt pihenését szolgálja. A szauna mellett pezsgő-, gyermek-, élmény-, úszó- és gyógymedence áll a vendégek rendelkezésére. A felújításkor a fürdőépület mellé modern, háromszintes, komplex fürdőgyógyászati ellátást nyújtó fizio- és balneoterápiás központ épült. Éjszakai fürdőzésre is várják a fiatalokat.

2005: Az Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő megkapja a négycsillagos minősítést a Magyar Fürdőszövetségtől.

A jövő: – Büszkék vagyunk a gyógyászati részlegünkre, az orvosok az Anna vízzel együtt mindent megtesznek a szegediek egészségéért. Vigyázunk erre a gyönyörű szép épületre, odaadó munkatársaink sajátjukként szeretik, mindenre odafigyelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!