Szeged és környéke

2016.07.20. 08:30

Esküszik a reggelire a többség

Szeged - Olvasóink többsége egyetért azzal, hogy a három főétkezés közül a reggeli a legfontosabb. Egy meleg étel elkészülését azonban már nehezebben tudják kivárni munkába indulás előtt.

Kiss Gábor Gergő

A reggeli ára


Panini pékség és kávézó: 299 Ft-tól (párizsis szendvics) 720 Ft-ig (szarvasgombás szendvics).

Csészényi kávézó: 360 Ft-tól (tükörtojás 3 tojásból) 660 Ft-ig (főtt csemege debreceni szósszal).

Olíva bisztró: 100 Ft-tól (mini kakaós, fahéjas csiga) 650 Ft-ig (ciabatta szendvics, vaj, sajt, bivalymozzarella, uborka, paprika).

Tiszavirág: 420 Ft-tól (házi sajtos melegszendvics) 1350 Ft-ig (Szívós Marci rántottája).

Boci tejivó: 330 Ft-tól (bundás kenyér) 640 Ft-ig (kolbászos omlett).

Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus – szól a reggeli fontosságát hangsúlyozó mondás. Most azonban úgy tűnik, hogy semmi jelentősége nincs annak, hogy bőségesen reggelizünk-e, vagy korgó gyomorral indulunk el dolgozni.


A University of Bath tudósai azt állítják: a 70-es években elterjedt „reggeli mindenekfelett" elméletet elképzelhetően a zabpehely-, tojás- és baconforgalmazó cégek találták ki a bevételük növelésére.


Kísérletekkel bizonyították azt is, hogy aki kihagyja a reggelit, napközben sem eszik túl sokat. A szegediek kétharmada azonban – tapasztalatunk és internetes felmérésünk szerint – elkötelezett híve a reggelinek.

– A legtöbb embernek reggel még öt perce sincs kivárni egy melegszendvicset – mondta [namelink name="Tóth János"]. A Panini Szendvics és Cafe vezetője ugyanakkor megjegyezte: érdekes módon egy jó kávé elkészülésére már van ugyanennyi idejük a hozzájuk betérőknek. A Csészényi kávézóban tegnap fél nyolckor csak egy asztalnál várt egy apa a fiával reggelire.

 

– Magyarországgal ellentétben Angliában van idejük az embereknek arra, hogy egy kávézóban fogyasszák el a reggelijüket – mondta [namelink name="Szegi Csongor"] séf. A fiatalember három évig dolgozott a londoni Harrods Áruház éttermében, ahol reggel a legnagyobb sláger az angol puding és a pirítós volt. – Az angolok többsége tízre jár dolgozni. Ezért tudnak nyugodtan beülni valahová egy meleg reggelire – magyarázta.

Mellette

[namelink name="Tóth Dávid"] biológus: – Mindennap reggelizem. A reggeli fontos, ahogy az ebéd is, talán a vacsora az, ami a leginkább elhanyagolható a napi három főétkezés közül. Általában valamilyen pékárut vásárolok reggelire munkába menet előtt egy pékségben vagy szupermarketben. Hétvégén több idő jut a reggelizésre. Ilyenkor a barátnőm rántottát vagy melegszendvicset készít. Volt már olyan nap, amikor valami miatt nem volt időm reggelizni, és éhesen mentem munkába. Ezek nem voltak jó napok, az éhség miatt nehezebben ment a munka.


Ellene

[namelink name="László Tímea Katalin"] postai alkalmazott:

– Nem szoktam reggelizni. Ennek legfőbb oka, hogy kevés az időm, mielőtt a munkába megyek, de felkelés után nem is esik olyan jól az étel. Kiskoromban a szüleim rendszeresen adtak reggelit, de akkor sem esett valami jól. Nálam a reggel egy kávéval indul, amibe egy kis tejet öntök. E nélkül nem indulhat el a napom. Legelőször általában úgy 10-11 óra körül eszem, így az ebédem is délutánra tolódik. Soha nem éreztem, hogy fáradt lennék délelőtt a kimaradt reggeli miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!