Szeged és környéke

2016.07.14. 14:15

Hígított naptejjel védik a dinnyét a leégéstől

Hódmezővásárhely, Szeged - Csongrád nem a klasszikus dinnyetermő megye, így javarészt a békésit esszük, és kezd kikopni az import. A gazdák szerint jó a termés, az árral is elégedettek. A vevő meg abban bízik, hogy a nagy melegben egyre kevesebbe fog kerülni.

Antal Sándor - Kovács András

– Jóízűek a dinnyék, mindig itt veszem – mondta tegnap a hódmezővásárhelyi piacon Mihályné Ildikó, aki a családjának vásárolt egy tízkilós görögdinnyét. – Szétvágom, hűtőbe teszem, amikor valaki megkívánja, vág magának – tette hozzá.


– A forgalomtól függ, átlagosan naponta tíz mázsa dinnyét adunk el – mondta Pap József. A vásárhelyi termesztő évek óta foglalkozik dinnyével, görög és sárga is van nála. A piacon és a házuknál is árulják. Tegnap elkísértük a földjére.


– Közepes a termés, az íze kellemes – magyarázta a gazda, miközben egy méretes darabot tartott a kezében.


– A dinnyeszezon felénél sem járunk még. Az ár most elfogadható, reméljük, nem megy lejjebb – tette hozzá József. Fél és negyed dinnyéket is árulnak. – A lékelés régebben volt divat, ma már nem. Szeretik látni a vásárlók, hogy mit vesznek, ezért vágjuk fel a gyümölcsöt – zárta a termelő.

 

Hígított naptejjel védik a dinnyét a leégéstől - galéria (Hódmezővásárhely)

Több mint harminc éve nyitott a szegedi Molnár utcai panelház garázssorán az a zöldséges, akinél most Csabaszabadiban termett görögdinnyével várják a vevőket. A furgonnal naponta fordulnak, és hozzák Békésből az órákkal korábban szedett friss termést. A tápéi Varga Sándor sárgadinnyéért ugrott be, görögből még van neki, azt kedden vette ugyanitt.


Szezon van a nagyoknál is. Elsőként a Lidl jelentette be, hogy júliusban már csak magyar dinnyét árul. Azután következett a többi multi, a Tesco zárja a sort – ezen a héten ott is kifut az import. A Rókusi körúton a sárgadinnye már magyar, de a másodosztályú görög tegnap még olasz volt.

 

Hígított naptejjel védik a dinnyét a leégéstől - galéria (Szeged)

A Mars téri dinnyepiacon rácsodálkozhatunk a 119 forintos görögdinnyére – hozzá is teszi azonnal az árus, hogy ez akciós. A jellemző ár inkább a 150–180 forint. Gergely Ferenc gerendási dinnyét árul, párja, Erika Békés megyéből származik. Itt nyúl rágta dinnyét is találtunk, az biztosan jó, az állat nem téved. A termelő meg hajkurássza a tapsifülest. Veller Janovics Tamásnak 9 hektár földje van Gerendás környékén, Orosháza és Békéscsaba között. – Még a szezon elején vagyunk, de már eddig is nagyon sokat kellett locsolni, és nem is tudjuk abbahagyni – mondja. Április 9-én palántázták azt a dinnyét, amit most árulnak, egyébként több mint fél tucat fajtával dolgoznak, hogy folyamatosan tudjanak szállítani.

 

Dinnyeárak

Szeged legmelegebb dinnyeárusító helyét a Szabadkai úti körforgalomnál találtuk. Medgyesegyházit kínálnak, a nagyobb darabok elérhetik a 15 kilót is. Sokat nem érdemes ilyen kánikulában megfelezni, de így látszik, milyen szép a színe, és érett a magja. Annak, aki az ebéd utáni kánikulában vásárol, egy kicsit várnia kell, hogy lehűljön. Ilyen szempontból a multinál vett szinte azonnal ehető. Mint például a móravárosi Aldinál és Lidlnél – ahol forintra ugyanannyiért adják a görög-, illetve a sárgadinnyét.

Fényvédő faktor


Ha nagyon süt a nap, elő kell venni a naptejet, mondják Gergelyék a Mars téren, és nem magukra gondolnak. Visszakérdezünk, jól értjük-e, de megerősítik. – Ha nem takarja levél a dinnyét, egészen nagy foltot is ki tud sütni a nap, a héja pedig csúnyán kivilágosodik. Hígított naptejet teszünk a permetezőbe, és azzal védjük. Ha lemossa az eső, akkor megismételjük – mondják. Kiderült, a „kémiai" védekezés előtt bevizezett újságpapírral dolgoztak a dinnyések, de az nagyon rászáradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!