Szeged és környéke

2016.07.06. 09:27

Jogszerűtlenül tartottak fogva egy iráni menedékkérőt

Magyarország, Dél-Alföld - A magyar hatóságok indokolatlanul rendelték el egy iráni menedékkérő fogva tartását 2014 júniusában - döntött elsőfokú elmarasztaló ítéletében tegnap az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Munkatársunktól

Az O. M. néven említett férfi Szerbiából érkezett Magyarországra, ahol menedékkérelmet nyújtott be. Az Index információi szerint azért hagyta el Iránt, mert homoszexuális, és emiatt hazájában súlyos büntetéssel fenyegető büntetőeljárás indult ellene. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal június 25-én elrendelte őrizetbe vételét a szökés veszélyére hivatkozva, és hogy személyazonosságát nem tudták megállapítani.


Az őrizetbe vételt a dél-alföldi regionális igazgatóság rendelte el, amelynek illetékességi területe Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyére terjed ki, ami magában foglalja az egész magyar–szerb határszakaszt. Az akkori jogszabályok szerint a menedéket kérőket csak a legritkább esetben korlátozták személyes szabadságukban.


Akik menekültstátuszért folyamodtak hazánkban, és először nyújtottak be Magyarországon nemzetközi védelem iránti kérelmet, valamint ügyükben jogerős döntést még nem hoztak a hatóságok, azok a debreceni, a bicskei vagy a békéscsabai nyitott befogadóintézetbe kerültek. Kérelmüket maximum 90 nap alatt bírálták el, ami alatt szabadon mozoghattak hazánkban. Az iráni férfit augusztus 22-én szabadon engedték, és októberben a menekültstátuszt is megkapta.


A férfi ezután azzal a panasszal fordult a strasbourgi székhelyű bírósághoz, hogy a magyar hatóságok önkényesen és indokolatlanul tartották fogva. A strasbourgi bírák a panaszt alaposnak találták, ezért a magyar államnak a jogsértés miatt 7500 euró kártérítést – a költségekkel együtt összesen közel 11 ezer eurót, közel 3,5 millió forintot – kell kifizetnie az iráni férfinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!