Szeged és környéke

2016.07.05. 19:30

Lakásépítésben lábujjhegyen dübörgünk

Kevés dologban verjük mostanában a Mercedes gyárával gyorsuló pályára álló Bács-Kiskun megyét, ezek egyike a lakásépítések száma. Ehhez a CSOK további lendületet adhat.

Kovács András

Jelentősen növekedett az épített lakások száma Csongrád megyében az első negyedévben az országos tízszázalékos csökkenéssel szemben. Január–március között 90 lakást vettek használatba, csaknem két és félszer annyit, mint az előző év azonos időszakában. Azt is mondhatnánk, dübörgünk, de csak a szomszéd megyékhez, illetve az országoshoz képest. Abszolút számokban messze vagyunk a válság előtti építkezési konjunktúrától.


Magyarországon tízezer lakosra átlagosan 1,4 új építésű lakás jutott 2016 első negyedévében. A mutató ismét Győr- Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, de az átlagot meghaladó értékek jellemezték Budapest mellett Vas, Veszprém, Csongrád, Somogy megyét is. Ahol nagyon nem futott a szekér, az Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén volt.

 

Ház nő ki a földből a szegedi Lövölde utcában.  Fotó: Karnok Csaba

Ház nő ki a földből a szegedi Lövölde utcában. Fotó: Karnok Csaba

Csongrád megye lendülete a szegedi lakásépítések megélénkülésének köszönhető, itt az első három hónapban több mint háromszor annyi lakást, 77-et vettek használatba, mint egy évvel korábban. A nálunk épített új otthonok többségét a megyeszékhelyen, 10 százalékát a községekben adták át.


Szeged belvárosában egyre több foghíjtelken kezdtek építkezésbe, de a családi házas övezetekben is látható az élénkülés. Minap írtunk az újszegedi, Lövölde utca végén található lakóparkról, ott hosszú Csipkerózsika-álom után több mint egytucatnyi telken építkeznek egyszerre. Ugyancsak több helyet dolgoznak a Sajtóház szomszédságában, a Vadaspark lakóparkban is, ahol lassan el is fogyott az üres házhely. Ebben persze már érződik a CSOK hatása is.


A KSH adatai szerint a magánszemélyek által épített lakások száma a másfélszeresére emelkedett, és az idén már az első negyedévben is megjelentek az építtetők között a vállalkozások. A lakások 72 százalékát többszintes, többlakásos épületben adták át, a többi családi ház volt. A megyei lendület folytatását vetíti előre, hogy az idei első negyedévben a lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma 93 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év első három hónapjában.


Építőiparunk számokban


2016 első negyedévében a Csongrád megyei székhelyű építőipari cégek 6,3 milliárd forint termelési értéke – az országos 34 százalékos visszaesésnél kisebb mértékben – 26 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Az egy lakosra jutó 16 ezer forint építőipari termelés a megyék közül a hetedik legmagasabb, de elmarad az országos átlagtól. A építőipari vállalkozások március végi szerződésállománya 33,5 milliárd forint volt, ez valamelyest kisebb, mint az egy évvel korábbi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!