Szeged és környéke

2016.07.12. 14:27

Megkergették a szegedi orvos gyerekeit, mert magyarul szóltak

Manchester, Szeged- Ha ennyire nem szeretnek Angliában, és nem kell nekik a munkám, akkor veszem a kalapom, és elmegyek Skóciába, ahol tárt karokkal várnak - mondta lapunknak Szabó László, aki tíz éve praktizál Manchesterben és Leedsben. A szegedi orvos szerint a brexit mögött a rasszizmus és a tudatlanság áll.

Szabó C. Szilárd

– Teljes a zavarodottság a brexit óta Angliában – mondta lapunknak [namelink name="Szabó László"]. A tíz éve Nagy-Britanniában praktizáló szegedi háziorvos, egykori önkormányzati képviselő szerint az angolok nem voltak tisztában vele, hogy a döntésük egy életre szól.


– A helyzetet jól jellemzi, hogy a népszavazás után lemondott a távozáspárti Boris Johnson és Nigel Farage. Villámgyorsan, már a szavazás másnapján eltűntek az utcákról a Vote leave (Szavazz a távozásra) táblák – mondta Szabó, aki szerint a kampányban az idegengyűlöletre építettek a kilépéspártiak. Elmondása szerint az iskolákban már a brexit előtt szekálták a lengyel gyerekeket, azt mondták nekik, „még két hét, és már nem fogtok idejárni". A szegedi orvos gyerekeit is megkergették a játszótéren színes bőrűek, mert nem angolul beszéltek egymás között.

Megbuktatták az állampolgársági vizsgán


Szabó Lászlónak tizennyolc éve él Angliában egy magyar ismerőse, akinek újzélandi a férje. Elmesélte, nemrégiben állampolgárságot szeretett volna kapni. Befizetett mintegy kétszázezer forintnyi fontot, tanult, de megbuktatták az állampolgársági vizsgán. A szegedi orvos szerint mostantól nem adják majd könnyen az angol állampolgárságot.


– Nagy-Britanniában lezüllesztették a közoktatást. Földrajzoktatás például nincs. Rajzolgatnak, énekelgetnek, csapatépítés folyik. Az angol gyerekek nem azzal küzdenek, hogy hol van Magyarország vagy Lengyelország, hanem azt nem tudják megmutatni a földgömbön, hogy hol van Európa – állította az orvos. Szerinte az oktatás lezüllesztése is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Unióból történő kilépésre szavaztak.


Az egykori önkormányzati képviselő szerint ötmillió európai – köztük több mint egymillió lengyel és több százezer magyar – tartja vállán az országot. – Azt követelik, hogy a kelet-európaiak takarodjanak haza. A fokozódó idegengyűlöletben azonban létezik az öncenzúra, mert a színes bőrűeket nem szidják, nem lehet szidni, így azok ellen irányul az ellenszenv, akik fehérek, és más nyelven beszélnek. Egy kocsmában ültem egy magyar barátommal, és megkérdeztem tőle magyarul, kér-e még egy italt. A kocsmáros ezt meghallotta, és közölte, angol kocsmában angolul beszéljünk. A brexit volt az utolsó csepp a pohárban. Ha ennyire nem szeretnek, és nem kell nekik a munkám, akkor elmegyek. Jelenleg ötezer orvos hiányzik Angliából, ahol már most is külföldi az egészségügyi dolgozók többsége. Elmegyek az írekhez vagy a skótokhoz, ahol tárt karokkal várnak, vagy Svédországban dolgozom tovább, ahol még azért is fizetnek, hogy tanuljak meg svédül – magyarázta Szabó László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!