Szeged és környéke

2016.07.18. 14:00

Nem tűnnek el, csak átalakulnak a felújítási tervek: továbbra sincs pénz a Bárczi-iskola liftjére

Nem tűnik el, csak átalakul a nyolc általános iskola felújításának terve. Hogy városi pénzt ne kelljen kiadni rájuk, lefaragnak a költségekből. A maradékot óvodákra, bölcsődékre fordítják.

Dombai Tünde

Nem változik az iskolafelújításokra szánt uniós támogatási keret, vagyis 3,3 milliárd forint marad. Ennek ellenére lejjebb kell faragni az összegeket, amelyeket az önkormányzat az egyes intézményekre költ. A variálásnak az az oka, hogy sokadszorra ismét megváltozott az energetikai korszerűsítésekre vonatkozó pályázat kiírása. Az új rendszer szerint ha a város egy iskolára 300 millió forintot költ, akkor 100 százalékos támogatást kap, ám ha ennél többet, akkor ennek 40-50 százalékát saját pénzből kell fedeznie.

 

Nyílászárócsere és hőszígetelés is lesz a Bárczi iskolában. Fotó: Török János

Nyílászárócsere és hőszígetelés is lesz a Bárczi iskolában. Fotó: Török János

Erről [namelink name="Nagy Sándor"] (Együtt) fejlesztési alpolgármester a legutóbbi közgyűlésen azt mondta, erős kétségei vannak az önkormányzati önrésszel kapcsolatban. Azzal, hogy az iskolaépületek állami kézbe kerülnek, a felújítással elért megtakarítások is a KLIK-nél csapódnak le. Emiatt inkább visszafogják a fejlesztéseket, hogy ne kelljen önrészt fizetni.

1690 gyereket látnak el


Akadálymentes lift eleve nem is szerepelt a Bárczi-iskola terveiben, mert pályázati pénzből nem költhető ilyen célra húszmillió forint. Márpedig – megírtuk– a Sólyom utcai intézmény 240 óvodást és iskolást gondoz, az utazószolgálata pedig 1450 gyereket lát el. Köztük igen sok a mozgáskorlátozott (2016. május 27.: Eső és levél is beesik a Bárczi-iskolába). – Minden korszerűsítésnek örülünk, mert a 46 éves iskolában húsz éve volt nagyobb felújítás – reagált a hírre a Bárczi intézményvezetője, Halászné Mándoki Anikó. Liftre lenne a legnagyobb szükségük, mert egy elavult lépcsőjárót használnak, ami gyakrabban hibásodik meg, mint ahányszor jó. Ha működik, akkor meg csak vizsgával rendelkező szakember használhatja. Emiatt a szülők inkább az ölükben cipelik fel a gyerekeket az emeletre.



Meglesznek a nyílászárócserék és a hőszigetelés az épületekben. Ki kellett viszont venni a teljes elektromosrendszer- korszerűsítést és a világítótestek cseréjét. Nem mindenütt, de lesz lehetőség napelemek felszerelésére is, ami az áramtermelést segíti. Ezek a felújítások érintik a Bonifert-, a Weöres-, a Tabán-, a Bálint Sándor, a Bárczi-, a Tarjáni kéttannyelvű, a Vörösmarty- és a Jerney-iskolát.


A tervek átszabásával felszabadul 820 millió forint uniós forrás, amit további hat intézményre fordítanak. Így jut pénz a Kemes utcai, a Klebelsbergtelepi és Jerney utcai óvodára, illetve az Agyagos, a Gyík utcai és a Siha közi bölcsődére. A Jerney-iskolában szerepelt egy hőszivattyús rendszer kiépítésének terve, amit megvalósítanak, de úgy, hogy az óvodával együtt pályáztatják meg.


Az iskolák tervei megvannak, a többi intézményét még el kell készíteni, és az uniós támogatásokat felügyelő állami hatósággal jóvá kell hagyatni. Az iskoláknál 40-40 millió forintot, az óvodáknál, bölcsődéknél 60-60 millió forintot költ saját kasszájából a város. Ebből az összesen 680 millió forintból lehet kifestetni az épületeket, illetve olyan munkálatokat elvégeztetni, amik nem férnek bele a pályázati támogatásba. A munkákkal előreláthatólag 2018 tavaszára kell végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!