Szeged és környéke

2016.07.21. 12:20

Pokémonra vadászik a fél világ

Elérte az új őrület Csongrád megyét is: sokan telefonjukkal a kezükben sétálnak az utcán, és a külvilágot szinte kizárva gyűjtik a Pokémonokat. Az alig két hete indult mobiltelefonos alkalmazás az egész világon hódít.

Antal Sándor - Salánki Zsófia

– A lényege szerintem nem a játék, hanem hogy az ismerősökkel legyünk – fogalmazott a vásárhelyi Kiss Gábor. Az egyetemista fiatal telefonján is ott van már a legújabb őrület, a Pokémon GO nevű alkalmazás, ami július 6-án indult az Egyesült Államokban, és már hazánkban is elérhető.


A játék lényege, hogy séta közben megkeressük a közelünkben GPS-koordinátákra elhelyezett Pokémonokat, azaz különféle figurákat, amelyeket golyót dobálva foghatunk el. Mikor a szörny közelébe érünk, a lényt a telefon kamerája a valódi háttér elé vetíti, így azt is láthatjuk, hol van pontosan. Ezeket a fotókat osztják meg sorra a felhasználók a közösségi oldalakon.


A Pokémonok gyűjtése mellett számos ismert és ismeretlen helyet – szökőkút, szobor, emléktábla – felkereshetünk. – Ezek az úgynevezett Pokestopok – magyarázta Kiss Gábor a Tornyai János Múzeum előtt található fényképezőgép domború lencséjét ábrázoló műalkotásnál. – Ide lehet jelzéseket tenni, amelyek ide hívják virtuálisan a Pokémonokat, és ezzel együtt az alkalmazás használóit is, hogy elkapják a lényeket – folytatta Gábor. Hozzátette, Szegeden barátaival hajnalban is kipróbálták, és nem hittek a szemüknek, milyen sokan érkeztek a helyhez telefonjukkal.

 

Pokémonra vadászik a fél világ - galéria (Fotó: Frank Yvette)

– Edzés után úszni szoktam, de most 3 kilométert sétáltam. Pokémonokat gyűjtöttem a városban, illetve olyan helyeket fedeztem fel, amikről eddig nem is tudtam – ezt már egy Hollandiában dolgozó mindszenti férfi mondta. Mivel végig a járdán sétált, balesetveszélyes helyzetbe nem került. – Rávett, hogy vigyem el sétálni a kutyámat. Több emléktáblát néztem meg egy nap alatt Vásárhelyen, mint egész eddigi életem során – írta a közösségi oldalon egy vásárhelyi fiatal.


Szegeden mi is nyakunkba vettük a várost, hogy megnézzük, merre vannak a Pokémonok. A Dugonics téri szökőkútnál kezdtük, ahol máris belebotlottunk egy madár alakú lénybe. Nagy szemekkel bámult ránk a kijelzőn keresztül egészen addig, amíg be nem fogtuk. A Kárász utcán folytattuk utunkat, ahol további négyet zsebeltünk be ugyanebből a fajtából. A Klauzál téren találkoztunk három fiúval, le sem vették szemüket az okostelefonokról. Mint kiderült, ők is vadásztak. – 3-4 órája kezdtük, és már ötvenet gyűjtöttünk – mondták a fiatalok, akikkel nem versenyezhettünk.


A Széchenyi téren különös jelzést kaptunk: a térkép szerint a városházán is megbújt egy Pokémon. Megkérdeztük a portán lévő biztonsági őrt, bemehetünk-e, hogy megkeressük a furfangos lényt. Arcára ült a döbbenet, így csak annyit tudott mondani: menjenek. Ahogy távolodtunk, hallottuk a hirtelen feltörő kacajt, amely első pillanatban még bennakadt a meglepettségtől. Elárulta, hogy eddig még senki nem fordult hozzá ezzel a kéréssel. Végül szomorúan távoztunk, mert nem találtuk meg az udvaron azt a Pokémont, amit kint még érzékelt a telefonunk.

Jó tanács: ne kövessük az útra!

A Pokémonok gyűjtése során azonban érdemes odafigyelni, hiszen egy-egy szörny néha az úttesten jelenik meg előttünk. Oda ne kövessük, ne menjünk utána, mert azzal balesetet is szenvedhetünk – vagy okozhatunk. A játékba való belépéskor erre az alkalmazás is figyelmeztet. A Szarajevói Magyar Nagykövetség például tegnap közleményben hívta fel a játékosok figyelmét, hogy lakatlan területre ne kövessék a Pokémonokat, mert az alkalmazás nem veszi figyelembe az aknamezőket. Egy férfi pedig 30 métert zuhant az Egyesült Államokban Pokémon-vadászat közben a múlt héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!