Szeged és környéke

2016.07.26. 10:25

Színes járdákat és elefántot is kapott Szeged

Szeged - Színpompás járdarészletekbe botolhatnak az Aradi vértanúk terén és az Oskola utcában az arra járók. Néhány utcai művész piros, kék, zöld és sárga festéket ragadott a napokban, hogy kiszínezze a rossz állapotú, berepedezett aszfaltot. Még egy elefántot is kapott a város.

Borbola Lilla

A street art, azaz az utcai művészet és a matematika találkozásával jött létre a színpompás járda Szegeden az Aradi vértanúk terén és az Oskola utcában. Az ötletet [namelink name="Magyar Gábor"], a Négyszín mozgalom vezetője hozta el Szegedre, miután Budapesten már több helyszínen festettek le lerobbant járdaszakaszokat önkéntesekkel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) égisze alatt.


A matematikában a négyszín-tétel azt állítja, hogy egy tetszőleges régiókra osztott síkot ki lehet úgy színezni legfeljebb négy szín felhasználásával, hogy ne legyen két azonos színű szomszédos régió. A sík itt a járda, az egyes „régiókat" pedig az aszfalt repedései hozzák létre.


– Árpád vezér útját akarjuk megörökíteni, ezért következett Budapest után Szeged, bár Felcsútot kihagytuk. Célunk, hogy jeleket hagyjunk az utókornak. Véleményem szerint a városvezetés azért hagyta így tönkremenni ezeket a járdaszakaszokat, hogy mi kifesthessük őket – humorizált Magyar Gábor. Hozzátette: valós céljuk, hogy felhívják a figyelmet a járdák, utak állapotára, emellett jó közösségi élmény is a festés.


– Sokan megálltak, megkérdezték, hogy mit csinálunk, és szinte mindenki pozitívan fogadta a kezdeményezésünket. Egy veszprémi házaspár ebédre is meghívott minket, csak kérték, hogy menjünk oda is festeni – mondta [namelink name="Malya Attila"], aki festőként szintén a mozgalom mellé állt.

 

Színes járdákat és elefántot is kapott Szeged. Fotó: DM (galéria)

– Bár szimpatikus az MKKP, és tetszik, amit csinálnak, de nem szeretem a politikát. A művészetet és a street artot annál inkább – folytatta Attila. Nemcsak aszfaltot festettek: az Oskola utcában egy falból kilógó vezeték [namelink name="Magyar Gábor"] szerint csakis valaminek az ormánya lehetett, ezért festettek köré egy elefántot, amiben egy arra járó hölgy segített az utcai művészeknek.


A kezdeményezés valóban közösségépítőnek bizonyult: több járókelő is beállt festeni, volt, aki családostul ragadott ecsetet. – Egy pesti hölgy is megállt minket fotózni, majd be is állt festeni. Az mondta, hogy ezzel most ő lesz a legnépszerűbb a barátnői között – mesélte Attila, aki elmondta: amíg lesznek kátyúk és rossz utak Szegeden, addig nekik is lesz dolguk bőven.


– Mondhatni illegálisan újítjuk fel a várost – tette hozzá mosolyogva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!