Szeged és környéke

2016.07.07. 21:30

Ugrásszerűen megnőtt a nemi betegek száma

A fővárosban jelentősen megnőtt a nemi betegek száma - Csongrád megyében nincs ilyen probléma. A tapasztalatok szerint viszont sokan nem is mennek el orvoshoz, veszélyeztetve ezzel partnereiket, illetve hosszú távon saját magukat is.

Timár Kriszta

Egy hónap alatt másfélszeresére nőtt a diagnosztizált nemi betegek száma Magyarországon a tavalyi év azonos időszakához képest. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint áprilisig 396 gonorrheás és 182 szifiliszes beteget jelentettek. A betegek kétharmada fővárosi. Csongrád megyében egyelőre nem észlelhető növekedés a nemi betegek számában, igaz, nyáron mindig több esetet regisztrálnak, mint az év más időszakaiban.


– Pest megyében és néhány északkeleti megyében jellemző inkább ez a probléma – mondta el [namelink name="Gaál Magdolna"], az SZTE Bőr- és Nemibeteg-gondozó Intézet intézetvezető adjunktusa. – Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nálunk nem nő a betegek száma. Az is lehet, hogy csak nem mennek orvoshoz, ezért nem kerülnek a statisztikákba.

 

Az óvszerhasználat a leghatékonyabb


A nemi betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja az óvszerhasználat. Aki ettől idegenkedik, vagy esetleg allergiás a latexre, annak a szűrés és a monogám párkapcsolat nyújthat biztonságot. A szegedi Bőr- és Nemibeteg-gondozóba a régióból bárhonnan érkezhetnek betegek, nyáron időpontot sem adnak, csak napi várakozás van. HIV-re és szifiliszre vérteszt áll rendelkezésre, chlamydiára és gonorrheára pedig mintát vesznek. A szűrés a társadalombiztosítással rendelkezők számára ingyenes.


A szakember elmondta: a legtipikusabb nemi betegségek tünetei egy idő után maguktól is csökkenhetnek, ezért sokan nem tulajdonítanak ezeknek jelentőséget. Pedig kellene, hiszen megfertőzhetnek másokat, ráadásul saját maguknak is komoly problémákat okozhatnak.


A szifilisz első fázisában, a fertőzés után három héttel fájdalmatlan seb jelentkezik a nemi szerven. A 8–9. héten nem viszkető kiütések lepik el a testet, a lágyékhajlatban pedig szemölcsszerű kinövések. – Bár hosszú, tünetmentes időszakai vannak ennek a betegségnek, két évig fertőző – mondta el Gaál Magdolna. – A harmadik évtől már belszervi tüneteket is okozhat kezeletlenül, károsíthatja a szív- és érrendszert, valamint az idegrendszert is. Korai stádiumban viszont antibiotikummal maradéktalanul gyógyítható.


A gonorrhea, melyet a köznyelvben trippernek vagy kankónak hívnak, nőknél felfázáshoz hasonló tüneteket okoz, férfiaknál viszont gennyes húgycső-váladékozást.

– Erre elsősorban a nőknek kell odafigyelniük, hiszen ha a nem egyértelmű tünetek miatt nem ismerik fel a betegséget, teljes kismedence-gyulladást és akár meddőséget is okozhat – mondta a szakember.

 

Hasonló problémákat okozhat a chlamydia is: miközben ennél a betegségnél a férfiak nyákos váladékozásból gyanakodhatnak arra, hogy nincs minden rendben, a nők akár teljesen tünetmentesek is lehetnek, a felszálló fertőzés viszont meddőséget okozhat.


HIV-pozitív eseteket ritkán találnak a szegedi gondozóban – évente 2-3 esetet szűrnek ki. Pedig országosan erre a betegségre is oda kell figyelni: tavaly 271 új HIV-fertőzöttet találtak Magyarországon, így a regisztrált személyek száma 3116-ra növekedett. Idén már nyolcan haltak meg a fertőzés nyomán kialakuló AIDS-ben, csaknem annyian, mint tavaly egész évben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!