Szeged és környéke

2016.08.27. 10:15

A kegyetlen időjárás miatt drágul a jó magyar gyümölcs - alma helyett vehetünk banánt?

Megtizedelte az időjárás az idei alma- és körtetermést, a legjobb minőségű hazai áruból akár hiány is kialakulhat. A piaci vevők közül volt, aki azt mondta, banánt vesz majd, ha túl drága lesz az alma.

T. R.

– Húsz éve termesztünk almát, de akkora jeget még nem láttam, mint amit két hónapja kapott a gyümölcs felénk is – mondta el tegnap a Mars téri piacon árusító Baranyás István. A mórahalmi őstermelő, akinek három hektár almása van, úgy fogalmazott, az almatermés fele sérült meg a jégesőben, a gyümölcs nagy része azonban átvészelte a fán – csak szépséghibás lett. Tegnap az idei első szedés idaredet hozták ki a piacra, amit kilónként 250 forintért adtak. Ezekben is akadtak sérültek, de a termelő szerint törzsvevőit ez nem érdekli, mert az almája jobb ízű, mint a nyírségi versenytársaké. 


A kereskedőknél, viszonteladóknál sem láttunk olcsóbban almát – sőt, ahol importot árultak, ott akadt 400 forintért is.

– 400 forintnál többet biztos nem adok se körtéért, se almáért. Ha nem lesz annyiért, akkor majd veszek banánt – mondta Kocsis Jánosné, aki éppen barackot vásárolt, 250 forintért. Egy férfi azt mondta, bár nagyon szereti az almát, de 4-500 forintnál ő se adna érte többet.


A saját körtéjét kínáló hattyasi Kopasz Mihály „olcsón", 350-ért adta a vilmost, de azt mondta, ha kifut a vilmoskörte, számára nagyjából véget is ér a körteszezon – a tavaszi fagyokat ugyanis nála ez a gyümölcs sínylette meg leginkább. A későbbi fajtákat adó fáin mindössze 1-2 kilónyi gyümölcs maradt. A körte már most sem olcsó – a piacon másutt 400 és 480 forint közötti áron láttuk kilóját.


Arra sem lehet számítani, hogy később olcsóbb lesz az alma vagy a körte: az országos adatok szerint a körtetermés fele lett oda, almából pedig a tavalyi gyenge termésnél is kevesebb lesz a tavaszi fagyok és a nyári jégkárok miatt. Sok almát ráadásul csak ipari célra tudnak eladni, első osztályú hazai étkezési almából és körtéből pedig hiány is lehet – jósolják a szakértők. Tavaly decemberben a 3-400 forintért kínált almánál már a narancs is olcsóbb volt, és a körülmények miatt ez idén is megismétlődhet.

A hazai drágulhat leginkább

– Február végéig kitarthat a magyar alma és körte, de a hazai drágább lesz, mint tavaly, mert abból kevesebb van – mondta el kérdésünkre Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A lengyelek évek óta nyomás alatt tartják az európai almapiacot, így az importárak nem sokat változnak. Az első osztályú import körteárakat pedig az olaszok szabják meg Európában, amelyek várhatóan szintén nem változnak sokat idén – tájékoztatott a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!