Szeged és környéke

2016.08.15. 08:30

Észrevétlenül nyílt meg a békési zöldségesek kalandparkja

Elmaradt a Paprikakert Tész Kft. több százmillió forint uniós pénzből felépített kalandparkjának látványos megnyitója, de többszöri határidő-módosítás után végül augusztus 5-én csendesen elindult a Szegedi Vadasparkban a Kalandozoo. A Békés megyei fideszes választókerületi elnök rokonainak is az érdekeltségébe tartozó mezőgazdasági cég uniós forrásból próbálja ki magát Szegeden a szórakoztatóiparban.

Szlavkovits Rita

– Mi lecsúsztunk a kalandparkról, ugyanis a honlapjukon az áll, hogy november 14-én már megnyitottak, ezért már tavasszal szerettük volna a mozgáskorlátozott gyermekeink fejlesztésére kapott támogatást ott elkölteni – magyarázza [namelink name="Papp Eszter"], a szegedi Fekete István Általános Iskola konduktora. Az élményprogramokra igényelt támogatásból szerettek volna kirándulni a szegedi kalandparkba, ám megkeresésükre az üzemeltetők nem reagáltak, így máshova vitték a mozgáskorlátozott gyermekeket.


Ahogy lapunk már három évvel ezelőtt beszámolt róla, a Szegedi Vadaspark 4,3 hektáros területén építette meg a kalandparkot a pusztaottlakai székhelyű Paprikakert Tész Kft., amelyre egy DAOP-pályázaton 277,7 millió forint uniós támogatást kapott a mezőgazdasági cég még 2012-ben. A pályázatot a szegedi önkormányzat akkor jobboldali többségű közgyűlése is támogatta. A projekt nehezen érkezett el a befejezésig, menetközben háromszor módosítani kellett az elkészülés határidejét, a cég hol az engedélyeztetés lassúságára, hol a hitelező bank befuccsolására hivatkozott. Végül tavaly november 14-én „tartották" a megnyitót, erről honlapjukon olvasható egy közlemény, amiről azonban kevesen tudhattak. Valójában a közösségi oldalukon augusztus 5-én hirdették, hogy megnyitottak.


250 élményelem épült a Kalandozoo-ban


A Szegedi Vadaspark „hátsó" területén, külön bejáraton át megközelíthető Kalandozoo-ban 250 élményelem épült külön bemelegítő gyakorlópályával, teljes felszereléssel, gyerekek számára külön pályákkal. – Mindennel elszámoltunk, tételesen, többször ellenőriztek mindent – magyarázta [namelink name="Horváth László"], a Mentor Menedzsment Kft. munkatársa, aki azt is elmondta, hogy a pályázat szempontjából július 7-én helyezték hivatalosan fenntartásba a kalandparkot.


A közel négyszázmillió forintos projekt számláit a Paprikakert Tész Kft. fizette, amely a Mentor Menedzsment Kft.-vel a pályázat elkészítésére és lebonyolítására szerződött, most az üzemeltetésben nyújtanak segítséget. Az agrármérnök Horváth László a Kalandozoo működtetésével kapcsolatosan magát a Mentor Menedzsment munkatársának, kapcsolattartónak nevezte, lényegében cégvezetőként a társaság ügyvezetője irányíthatja a munkáját.


Ezt a posztot jelenleg [namelink name="Baráth Richárd"] tölti be, aki többször feltűnt már [namelink name="Simonka György"] parlamenti képviselő, a Fidesz Békés megyei választókerületi elnökének környezetében. Horváthot így arról nem tudtuk megkérdezni, hogy mi mennyibe került.


Sokszínű vidék


A szegedi irodával is rendelkező Mentor Menedzsment Kft.-nek nem megy rosszul. 2014-ben 70 millió forint körüli, 2015-ben már 1,3 milliárd forint árbevételt produkált. Az atlatszo.hu uniós források elosztását feltüntető interaktív térképének adatbázisa szerint különböző elnevezéssel ugyan, de 2008-ban 20 millió, 2011-ben két pályázattal összesen 70 millió és 2014-ben 60 millió forintot nyert uniós forrásokból, ráadásul a legkülönbözőbb célokra: betonelemgyártó gépbeszerzésre, infrastruktúra, majd szerelőcsarnok kialakítására, de nyert pénzt a pusztaottlakai állatsimogatóra is.


A kozbeszerzes.ceu adatai szerint pedig csak 2012-ben 120 millió forintot nyert a cég közbeszerzéseken, amelyeken a kiíró vagy a Paprikakert Tész Kft., vagy a Simba Kft. volt, ez utóbbi is, bár már felszámolták, az egykori dinnyekirály, Simonka György érdekeltsége volt. A Mentor Menedzsment Kft.-ben Simonka unokatestvére, [namelink name="Tóth Renáta"] és a baráti köréhez tartozó [namelink name="Baráth Richárd"] neve is felbukkan. A Paprikakert Tész és a Mentor Menedzsment Kft. egyébként éppen nemrégiben kötött szerződést Medgyesegyháza önkormányzatával ipari park létrehozására. Ahogy azt mostanra már több fideszes politikus is nyilatkozta, egy potens nemzeti tőkés réteget kell építeniük. Hogy ebben a szakértők szerint is gyorsan megtérülő kalandpark beruházás mekkora szeletet jelent majd, az később kiderül.

 

Észrevétlenül nyílt meg a békési zöldségesek kalandparkja. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Jó buli a befektetőnek


Országszerte egyre több kalandparkot üzemeltetnek, a legtöbb mintegy 100 millió forintos költséggel épült, de akad a szegedihez hasonló összegből megépült park is. A Paprikakert Tész Kft. a szegedi önkormányzat cége, a vadaspark felé folyamatosan teljesítette a kötelezettségeit, magyarul fizették a havi 500 ezer forintos bérleti díjat a területért, majd a nem olcsó belépők után jutalékot is kell fizetniük. Így a város sem jár rosszul, de ha a már üzemelő kalandparkok működését nézzük, akkor még a szakemberek szerint is 8-10 éven belül megtérülhet a befektetés, bár ezt az Indexnek a nagyjából 100 millió forintos költséggel megépülő parkokkal kapcsolatosan mondta a szakértő. Szegeden és környékén fél tucat kalandpark már üzemel, kérdés, hogy lesz-e kereslet az újabb szórakoztató centrumra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!