Szeged és környéke

2016.08.13. 21:50

Gyógynövényes tábor a fűszerkertben

Megkóstolták a fűszer- és gyógynövényeket, lándzsás útifű szirupot készítettek, és Bugacra kirándultak a gyerekek az algyői Ezerjófű Egészségvédő Egyesület fűszerkert táborában. Minden napot jógával kezdtek, ha valaki megsérült, a kertben mindenre akadt gyógyír.

Salánki Zsófia

– Ittam már lándzsás útifű szirupot, de a házi sokkal finomabb – jelentette ki tegnap Acsai Gergő, miközben a leforrázott gyógynövényeket kevergette. Hozzátette: a legjobban a fürdőgolyó-készítés tetszett neki. Ő is az algyői Ezerjófű Egészségvédő Egyesület táborában volt egész héten, ahol minden napot jógával indítottak, megvizsgálták és megkóstolták a gyógy- és fűszernövényeket, kajakoztak, de volt homokvárépítő és szendvicskészítő verseny is. A csütörtöki napot egy bugaci kirándulással töltötték. Gergőn kívül még Bakos Lili, Palócz Klaudia, Herczeg Kincső, Farkas Maja és Frank Szabolcs alkották a szirupot készítők csapatát.

 

Gyógynövényes tábor a fűszerkertben - galéria (Fotó: Török János)

– Három tábort csináltunk idén, minden héten négy csoportra osztottuk a gyerekeket, az Ezerjóra, a Csipkebogyóra, a Levendulára és a Kamillára. Egész héten pontokat gyűjtenek, a tábor végén pedig egy tudáspróba tesztet töltenek ki, hogy megnézzék, mennyit fejlődött a gyógynövényismeretük – mesélte Berek Ágota, az egyesület vezetője, miközben a gyerekek előkészítették a gyógynövényeket a kert konyhájában. – Olyan, mint egy boszorkánykonyha – fordult a táborozókhoz Ágota. Közben Kincső szaladt be még egy kis gyógynövénnyel, majd szomorúan mutatta, hogy megszúrta valami az ujját. Ágota mosolyogva annyit mondott: szaladj vissza, dörzsöld be egy kis borsmentával, és nem fog fájni.

Köhögésre és étvágyra


– A lándzsás útifű szirupba citromillatú kakukkfüvet, citromfüvet, cukrot és mézet is teszünk. A cukor tartósítja, a méz pedig még értékesebbé teszi. Nemcsak a köhögést csillapítja, hanem növeli az étvágyat, javítja az emésztést is – mondta Berek Ágota, a fűszerkert lelke.


A 14 éves Bakos Lili barátnőjével, Palócz Klaudiával együtt már sokadszorra járt ebben a táborban. Lili azt mondta, a kedvenc fűszernövénye a kakukkfű. – Minden nap más teát készítettek nekünk, a tegnapi volt a legfinomabb, akkor levendulásat kaptunk – tette hozzá.


Amíg az Ezerjó csapata a szirupot készítette, addig Tordai Terézia vezetésével a többiek lenmagpárnát varrtak a festői szépségű fűszerkert melletti árnyas lugasban. Mikor megkérdeztük, van-e olyan, aki már megszúrta magát a tűvel, szinte mindenki hangos igen kiáltással és kézfeltartással felelt. Tordai Terézia, vagy ahogy a gyerekek hívták, Terike néni elárulta, hogy a lenmagpárna – ha hűtőben tartjuk – nagyon jó fájdalomcsillapító, ha a fájós ízületekre tesszük. De fülfájásra is hatásos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!