Szeged és környéke

2016.08.31. 08:30

Ha csökken az olaj ára, emelik a benzin adóját

Az üzemanyagok jövedéki adója a kőolaj világpiaci árához igazodik szeptember 1-jétől. Ha a Brent hordónkénti ára 50 dollár alá süllyed, a benzin adóját literenként 5, a gázolajét 10 forinttal emelik. Ha újra nő az ár, az adó visszaáll. A cigarettánál nincs világpiaci ár, csak sima adóemelés.

Kovács András

Tudta?


Az Ásványolaj-szövetség kalkulációja szerint 280 forintos árfolyamon 27 dolláros hordónkénti olajár kellene a 300 forintos benzinárhoz – ilyen alacsony az elmúlt évtizedben nem volt. Ez úgy állna össze, hogy a nyersolajár 49 forint, a kis- és nagykereskedelmi árrés, a finomítás, a szállítás, az értékesítés és a nyereség összesen 60 forint. Ehhez jön 3 forint készletezési díj, majd a megemelt jövedéki adó 125, illetve az áfa 63 forintja.

– A nálunk tankoló autósok többségének minden forint számít – mondja Kancsár Gábor, a szegedi Etelka sori töltőállomás kútkezelője. Megtudjuk tőle, hogy sokan egyszerre csak 2-3 ezer forintért vásárolnak.


Vagy nincs több pénzük, vagy jártak már úgy, hogy a lakótelepi éjszakában leszívták autójukból az üzemanyagot. Miközben a pénztárnál beszélgetünk, egymás után két kétezer forintos tankolást is fizettek. – Ez nem rendkívüli, egy órával ezelőtt néhány percen belül háromszor volt ugyanekkora összeg – teszi helyre csodálkozásunkat a kútkezelő.


Lesújtó véleménnyel van az egész rendszerről Zsolt, aki szlovák rendszámú autóját tankolta, szlovák vállalkozásból szerzi a jövedelmét és Szlovákiában fizeti a több adót. – A családom még itt tart, de nagyon pimasz ez az egész rendszer: ha lemegy a kőolaj ára, akkor is az lesz, amit kitaláltak, nehogy kevesebbet kelljen fizetni az üzemanyagért – mondja dühös elkeseredettséggel.

 

Cs. Tóth Zoltán családjával érkezezett a töltőállomásra, a tankolásban Csenge lánya segített. – Nem tudunk mit tenni ellene, akinek szüksége van a benzinre vagy a gázolajra, meg is fogja vásárolni, tegye ezt vállalkozóként, vagy magánszemélyként. A baj az, hogy túlságosan magas az üzemanyag adótartalma – mondja a változás kapcsán.


Láthatóan nem szereti a költségvetés az alacsony olajárat, kisebb a bevétele a jövedéki adóból. Nem akarják nekünk ideadni az olcsó kőolaj hasznát, így egyfajta rezsinövelésként eldőlt, eddig lefelé, és ne tovább. Egyszerű ez, mint a faék: ha olcsó az olaj, megemelik az adót – ha nem emelik, abból tudjuk, drága az olaj.

 

Cs. Tóth Zoltán és kislánya, Csenge tankolja az autójukat az Etelka sori benzinkútnál. Fotó: Karnok Csaba

Cs. Tóth Zoltán és kislánya, Csenge tankolja az autójukat az Etelka sori benzinkútnál. Fotó: Karnok Csaba

A változások minden negyedév első napjától érvényesek. Ha a kőolaj hordónkénti ára 50 dollár fölé kerül, az adó a 95-ös ólmozatlan benzinnél literenként 120 forint lesz. Ha azonban legfeljebb 50 dollár vagy kevesebb, akkor 125 forintra nő a fizetendő. Gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35, az alacsonyabbnál 120,35 forint lesz a literenkénti adó.


Idén a Brent olaj hordónkénti ára szinte végig 50 dollár alatt volt – január második felében benézett 28 alá is –, vagyis felkészülhetünk a magasabb adóteherre. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember 22-éig teszi közzé a kőolaj világpiaci árát, amely meghatározza az üzemanyagok október elsejétől érvényes jövedéki adóját. Az átlagérték a július 1-jétől szeptember 15-éig tartó időszak Brent-olajárait, valamint a jegyzéseket veszi figyelembe.


A szakértők szerint 2016 utolsó negyedévében az olajár meghaladja majd az 50 dollárt – az elmúlt 12 hónap maximuma egyébként 54 volt –, így talán „megússzuk" a 2017 januári jövedéki adó emelését. Ez majd december 22-én derül ki, ekkor teszi közzé az évindító jövedéki adómértéket a NAV.

 

Emelik a dohánytermék adóját is


Szeptember 1-jétől nő a dohánytermékek jövedéki adója. A cigarettáé továbbra is 15 ezer 700 forint ezer szálanként és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka – de legalább 28 ezer 400 forint a korábbi 28 ezer forint helyett. A finomra vágott és egyéb dohány adója a kilónkénti 14 ezer forintról 15 ezer 100-ra nő. Magyarországon 2017 végéig 29 százalékkal meg kell emelni a dohánygyártmányok adóját, három lépcsőben – ebből a szeptemberi emelés az első.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!