Szeged és környéke

2016.08.19. 15:00

Kifogtak a rafinált kóbor kutyák a hatóságokon

<br>Egy rendőrjárőr páros, a közterület-felügyelet két embere és Nyulas Attila, gyepmester, az algyői ebrendészet vezetője találkozott péntek délelőtt a Cserepes sor melletti ALDI parkolójában, hogy befogják a környéken kóborló kutyákat és ha lehet, felelősségre vonják az állatok gazdáit. Nem sikerült nekik.

A. T. J.

A gyepmestert, Nyulas Attilát rendszeresen hívják telefonon az ALDI, vagy Tesco parkolójában kóborló kutyák miatt. – Ez egy mókuskerék. Hiába hozok el ma tíz kutyát, egy t múlva ugyanannyi itt lesz. Ezek gazdás kutyák. Ha kijövök és előveszem a befogót, hazaszaladnak. Magánterületről nem vihetek el állatot. Nincs bennük chip, nincsenek beoltva, kerítés sincs – magyarázta a gyepmesteri telep vezetője. A szakember szerint az is probléma, hogy a bevásárlóközpontok vásárlói közül sokan etetik a kutyákat, amelyek így odaszoknak a boltok elé.


A jelenlévő hatóságok képviselői nem nyilatkozhattak, de a beszélgetésből annyi kiderült, vannak hiányosságok a jogszabályban. Mert hiába kötelező a chip, ha a hatóságnak nincs chip olvasója, vagy a kutyában lévő chip nincs regisztrálva. Ha a gazda a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja az ebét, veszélyeztetés kutyával szabálysértést követ el. Persze az sem megoldás, ha 45 ezer forintos büntetéseket szórnak szét a környéken.


A hatóságok képviselői hiába mentek két kört a Tesco és Cserepes sor körül, egy kóbor kutyával sem találkoztak.


– Vannak itt kóbor kutyák, de nem tudjuk, kié – mondta az egyik helybeli asszony, aki vásárlásból tartott hazafelé. Az egyenruhások láttán többen kiálltak az utcára. Egy fiatalember karján kisbabájával annyit mondott, ezek rafinált kutyák, mindig beszaladnak valahová.


Legutóbb 2013 márciusában tartottak razziát a hatóságok, akkor kilenc kutyát gyűjtöttek be az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai a rendőrség közreműködésével Cserepes sor környékén. Akkor a helyiek lelkesen, egymás után adták át az ebeket az ebtelep munkatársainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!