Szeged és környéke

2016.08.15. 14:40

Lassan minden dinnye tök lesz

Európában a dinnye 99,5 százaléka (lopó)tökre oltott, nálunk nyolctizede. Hamarabb fordul termőre, miközben ősszel is finom, és sokkal versenyképesebb a hagyományosnál. Utóbbira esküszik az egyik vásárhelyi termesztő, de az Ásotthalomról a szegedi Mars térre kerülő királyhalmi dinnye is tökre oltott.

Kovács András

– Ez bizony tök, édes fiam – mondta apám bő negyven évvel ezelőtt egy rosszul sikerült dinnyevásárlás után, pedig az még dinnye volt. Ez a megállapítás mára igaz lett, szinte minden dinnye tök. Nem úgy, hogy rossz, mert az idei termés az átlagosnál jobb, hanem mert szinte minden dinnye tökre oltott. Vagyis úgy kezdődik, hogy végy egy tökmagot, nevelj belőle erős gyökerű palántát, és oltsd rá a dinnyét.


Aki benne van, annak ez magától értetődő, de a reprezentatív mintának nem tekinthető szerkesztőségi értekezletünkön a tucatnyi kollégából tíznek ugyancsak kikerekedett a szeme a hír hallatán. Ketten tudtak csupán róla, igaz, egyikük már csinálta is.

 

   Pap József vásárhelyi dinnyetermesztő a hagyományosra esküszik.

Pap József vásárhelyi dinnyetermesztő a hagyományosra esküszik.


– Igen – válaszol röviden a szegedi Mars téren [namelink name="Herédi Szilveszterné"] arra a kérdésre, hogy tökre oltott-e a dinnyéje. Megtudtuk, hogy ez még az úgynevezett medgyesegyházi cseredinnye, amit a marhatrágyáért kapnak, annak is már a vége. – A királyhalmit most kopogtatják otthon, szombaton hoztuk először a piacra

– mondja az ásotthalmi termelő. Persze az is tökre oltott, és miután 10 napot késett, ki fog tartani egészen az első fagyokig.


– Mostanra talán kevesebb a dinnye, a 90 forinttal szerintem elértük az ár mélypontját, innen reményeim szerint már csak felfelé megy – vetíti előre, hogy mire számíthatunk. Elmondta, két egymás utáni évben soha nem vetik ugyanabba a földbe a dinnyét, az nagyon igénybe veszi a termőterületet. Akit a Mars téri soron kérdezünk, mind tökre oltott dinnyét árult, így [namelink name="Török Laura"] is, aki ugyancsak medgyesegyházit kínált. Egy ifjú hölgyet találtunk csupán, aki besegített az  eladásban, ő láthatóan nem tudta, miről kérdezzük.

 

  Török Laura is tökre oltott dinnyét kínál. Azt mondja, nagyon ízletes.

Török Laura is tökre oltott dinnyét kínál. Azt mondja, nagyon ízletes.


– Európában a dinnye 99,5 százaléka (lopó)tökre oltott, a folyamat több mint 10 éve elkezdődött már – mondja [namelink name="Oravecz Tamás"], a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke. Így csökkenthető az úgynevezett talajuntság, fel lehet gyorsítani a tenyészidőt.


– Magyarországon sem volt más út, a görög, olasz és spanyol versenytársak miatt mi is kénytelenek voltunk meglépni – érvel a szakember.


A saját gyökerű dinnye közel sem  tud akkora termést, mint a tökre oltott. A hagyományos 30, az új 80-100 tonnát képes teremni hektáronként. És a koraisági versenybe is csak az utóbbival lehet versenybe szállni, a tökre oltott dinnye jobban bírja a hidegebb kiültetést. Nem mellesleg a gombabetegségeknek is jobban ellenáll.


– A kezdetekkor kamionszámra hoztuk be Törökországból a tökre oltott dinnyepalántát, azután megtanultuk, hogyan kell a párakamrában összecsipeszelni. Mára sikerül is, több mint 90 százalékos hatékonysággal összeforr a dinnye a tökkel – mondja Oravecz Tamás. A termesztő úgy véli, hogy jelenleg Magyarországon 80 százalék a tökre oltott dinnye aránya, Dél-Békésben azonban ez  bőven 90 százalék felett van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!