Szeged és környéke

2016.08.12. 08:30

Mostohán bánnak a külterületi várókkal

Két és fél milliós kárt okoztak tavaly júliustól a szegedi buszvárókban a vandálok és a figyelmetlen autósok. Van, ahol már csak nyomok utalnak az egykori váróra.

T. R.

– Megint elvitte egy autó, de most már nem is javították meg. Pár napig a susnyásban hevertek a romjai, aztán eltűntek – mondta a Sziksósfürdő melletti kanyarban, a Bordányi úton lévő buszmegállóban a környéken lakó [namelink name="Kuklis Zoltán"]. Az utasvárónak hűlt helye, csak nyomok utalnak arra, hogy itt korábban egy építmény állt.


Sok bába között


Egy-egy megállónak több gazdája is lehet. Szegeden belül a peronokat a környezetgazdálkodás, a villamosmegállók esőbeállóit az SZKT, a buszmegállókat pedig a Szegedi Városkép és Piac Kft. kezeli, az állami fenntartású utakon lévő utasvárók és buszmegállók kezelése viszont a Magyar Közút Nzrt. feladata.


Többször foglalkoztunk vele, hogy szerencsétlen elhelyezése, illetve a figyelmetlen, gyorshajtó autósok miatt folyamatos rongálásnak van kitéve – viszont most már nincs is mit helyreállítani. Az utasvárót annak idején a szegedi kistérségi társulás telepítette, úgy tudjuk azonban, hogy a mellette fekvő közút kezelője, a Magyar Közút Nzrt. hivatalosan sosem vette át, így gyakorlatilag nincs gazdája.

 

 A sziksóstói bejáratnál csak egy vascsonk és némi üvegszilánk maradt a buszmegállóból. Fotó: Török János

A sziksóstói bejáratnál csak egy vascsonk és némi üvegszilánk maradt a buszmegállóból. Fotó: Török János


Van viszont azoknak a szegedi utasváróknak, amelyeket közúti balesetek mellett vandálok is pusztítanak. Legutóbb – ahogy olvasóink jelezték – az újszegedi utasvárók plexifalát törték be, illetve fújták össze festékszóróval. Egy év alatt – tavaly július 1-jétől idén június 30-áig – több különböző helyszínen összesen huszonhat esetben kellett rongálás miatt javítania az utasvárókat a kezelésüket végző Szegedi Városkép és Piac Kft.-nek – tudtuk meg [namelink name="Turai Ildikó"] közterületi referenstől.


A helyreállítások költsége összesen több mint két és fél millió forint volt. A vandálok betörték az üveget, megrongálták a padokat, összegraffitizték a várót, de közlekedési baleset miatt is kellett javítani az építményt. Az önkormányzati cég szakreferense hozzátette, több olyan helyszín is van a városban, ahol rendszeresek a rongálások.  Ilyen a Kollégiumi úti, a Rendező téri és a felüljáró előtti Széksósi úti megálló.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!