Szeged és környéke

2016.09.27. 12:00

Egyelőre megmenekült a szegedi Rainer-ház

Szeged - Nem adott engedélyt az önkormányzat építési irodája a Juhász Gyula utcai Rainer-ház bontására. A kérelmező HÉB Kft. fellebbezett a döntés ellen. Most a megyei kormányhivatal térfelén pattog a labda.

Szabó C. Szilárd

– A HÉB Kft. a Juhász Gyula utca 3. alatti ház teljes bontására kért engedélyt, de mivel az épület műemléki értéket képviselő homlokzatát meg kell tartaniuk, az már nem bontás, hanem átalakítás – ezzel indokolta a szegedi cég bontási kérelmének elutasítását [namelink name="Kovács Béla"].


A szegedi polgármesteri hivatal építési irodájának vezetője hangsúlyozta, a közreműködő szakhatóság, a megyei kormányhivatal járási hivatalának építésügyi és örökségvédelmi osztálya az épület homlokzatát a magas építészeti nívója miatt a védett műemléki jelentőségű terület műemléki értékeként megtartandónak ítélte. Az épület további részeinek elbontása ugyanakkor nem sért örökségvédelmi érdekeket a közreműködő szakhatóság szerint.


 – A HÉB Kft. a szakhatósági állásfoglalást támadta meg, és fellebbezett a döntés ellen, mert a cég szerint az szubjektív vélemény, hogy műemléki értéket képvisel-e a homlokzat vagy sem – mondta Kovács Béla.


Másodfokon a megyei kormányhivatal határoz a nagy árvíz előtt épült polgárház ügyében. Ha a kormányhivatal helyben hagyja az elsőfokú építési hatóság döntését, akkor nem lehet lebontani a Rainer-házat. Ha megváltoztatja, akkor ki lehet adni a bontási engedélyt.


Lehetséges opcióként említette még az építési irodavezető, hogy a befektető végképp letesz arról, hogy lebontja a Rainer-házat, vagy pedig részletes tervet készíttet arra, hogyan tudja megtartani és megtámasztani a műemléki értékű homlokzatot, amíg felhúzza az új épületet. Kovács Béla becslése szerint 1,5-2 hónap alatt születhet meg a másodfokú döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!