Szeged és környéke

2016.09.15. 18:15

Fogynak a bérelt szigetek

Szeged - Kilakoltatással lett üres egy négy lépcsőházas, hatvanlakásos szegedi panelsorház IKV-s bérlakása. Nem az ingatlankezelőn múlt, nem a cég akarta, hogy egyetlen lakó miatt ne kelljen közgyűlésre járnia. Az egy- két lakásos szigeteket különben is értékesítheti az IKV - a vevő pedig így alkupozícióba kerül.

Kovács András

Ha úgy alakul, eladják


– Az IKV Zrt. idén olyan programot is meghirdetett, hogy azokban a társasházakban, ahol már csak 1-2 önkormányzati lakás, illetve helyiség van, az értékesítést javasolja a városnak – tudtuk meg Kardos Kálmántól. Ebből a megfontolásból – bizottsági döntéssel – már üzlethelyiség és lakás tulajdonjogát is értékesítette idén az IKV.

Jogerős végzéssel kilakoltattak egy idős nőt az egyik Retek utcai IKV-s lakásból, vele lakó nagyfiával együtt. A múlt hónapban történt, fotós kollégámmal jártunk náluk, a hölgy egy pillanatig sem hibáztatta az ingatlankezelőt. Régen eladósodott, férje meghalt, a devizahitel-törlesztést gyorskölcsönökkel próbálta ideig-óráig menteni – sikertelenül.


A végén már szinte semmilyen hivatalos levelet nem bontott fel, tele volt kifizetetlen sárga csekkel. Nem lett cikk belőle, két másik gyermeke lebeszélte édesanyját a médiaszereplésről.


Most is csak azért említem, mert volt egy mondata, amire felfigyeltünk. Ő volt az utolsó IKV-s bérlő a szalag-ötemeletes négy lépcsőházában, a hatvan lakásban. Ha gyakorlatias és költséghatékony akar lenni az IKV, ezt a lakást valamilyen módon értékesíti. Utána nem kell egy lakó miatt társasházi közgyűlésre járni, szavazni, adminisztrálni, és inkább oda koncentrál, ahol több bérlője van egy-egy lakóközösségben. És a társaság nyugodtan ajánlatot tehet további „szigetlakóknak" is, természetesen valamivel a piaci ár alatt.


– Társaságunk vezetése belső utasításban szabályozza a tulajdonosi képviselet feltételeit. Ha a tulajdoni hányad 10 százalék vagy annál kisebb, úgy a közgyűlésen nem kötelező a részvétel, de az IKV vezetése az egyes napirendi pontokra tekintettel elrendelheti azt – tudtuk meg Kardos Kálmán elnök-vezérigazgatótól.


Kiderült, abban az esetben, ha a tulajdoni hányad nagyobb, mint 10, de kisebb, mint 20 százalék, kötelező a közgyűlésen való részvétel. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha napirendek között szerepelnek felújítási alapot érintő beruházások, normál ügymeneten túlmutató gazdálkodási kérdések vagy különböző befizetések. – Minden olyan esetben, ahol az önkormányzat érdeke sérülhet, elrendeljük a részvételt – hangsúlyozza az elnök-vezérigazgató.


A 20 százalékos vagy nagyobb tulajdoni hányad esetén értelemszerűen minden közgyűlésen részt vesz az IKV. A cég társasházi üzletága megbízási szerződés szerint, vállalkozási alapon látja el társasházak képviseletét. 2016 első fél évében 406 alkalommal tartottak közgyűlést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!