Szeged és környéke

2016.09.28. 11:38

Két napig volt új igazgatója a művelődési háznak

Ásotthalom - Októbertől nincs közös igazgatója a művelődési háznak és a könyvtárnak. A 15 éve igazgató Kovács-Tanács Istvánné nem pályázott, de ezt érdeklődésünkre nem kívánta kommentálni.

Munkatársunktól

A felhívásra egyetlen jelölt adta be a pályázatát. A szegedi közművelődési szakember megválasztása nem volt egyértelmű, mert a terveinek elbírálására felkért szakértők homlokegyenest ellenkező véleményt alkottak róla. Szóba került, hogy Makón hasonló pozícióból egy elmaradt Wolf Kati-koncert miatt menesztették, de az ásotthalmi képviselők bíztak benne, hogy tanult az esetből.


Hosszas vita után a testület végül kinevezte a jelöltet próbaidőre. [namelink name="Toroczkai Lászó"] (Jobbik) polgármester a hétfői képviselő-testületi ülésen elmondta, az új igazgató két nap múlva telefonon jelezte, hogy visszalép, mert megalázónak érezte az őt támadó szakértő indokolatlan kritikáit. A településvezető szerint az is közrejátszhatott, hogy választottjuk a kinevezése után egy nappal kérdezett rá a hivatalban, hogy mennyi is lesz a fizetése. Úgy fogalmazott, tisztességtelen volt a pályázó magatartása. Kerestük a szegedi közművelődési szakembert, de nem kívánt reagálni az elhangzottakra.


A képviselők ezután paprikás hangulatú vitában zártak le egy régóta húzódó dilemmát. A sikertelen pályázat kapcsán eldöntötték: megszüntetik a könyvtár és a művelődési ház önállóságát. Az eddigi intézményvezető viszi tovább a könyvtárt, a szegedi Somogyi-könyvtár szakmai irányításával. A művelődési ház további sorsáról a novemberi ülésre készülnek tervek.


A vita attól forrósodott fel, hogy [namelink name="Nyerges Zsolt"] képviselő a polgármester egyre hosszabbra nyúló eszmefuttatását az intézményről azzal szakította félbe, hogy tollával kopogtatta az asztalt, jelezve, hogy nemsokára távoznia kell. Toroczkai László ekkor a testületi ülés illemtanát is részletezte.


Visszatérve az elképzeléseihez elmondta, hogy a menekültválság miatt nem indíthatták be a turizmust, de egyre több az attrakció. A rendezvények is fejlődnek. Ezekben meg kell találni a művelődési ház helyét, miközben szolgálja a helyi hagyományokat, közösségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!