Szeged és környéke

2016.09.20. 14:07

Összeolvad a sárga és a kék zóna, jön a percalapú parkolás

Szeged - Januártól eltűnik a papíralapú parkolóbérlet, csak állandó lakosok válthatnak kedvezményes bérletet. Májustól jönnek az automaták, megszűnik a kitépős szelvény, illetve összevonják a sárga és kék parkolózónát.

Dombai Tünde

– Felháborít a klinikák körüli parkolás. Mindenütt ingyenessé tenném a várakozást, a Tisza Lajos körúton is. Vagy legfeljebb minimálisat kelljen fizetni – háborgott az új klinika előtt autójában ülve a szegedi [namelink name="Szűcs Istvánné"]. Esélye sem volt rá, hogy a nagyjából tíz ingyenes férőhely egyikére beálljon.


A Felgyőről érkező [namelink name="Bajkó Ferencné"] és [namelink name="Pál Lászlóné"] szerencséjére a legújabb klinikánál, a Bánomkert soron pár perc alatt helyet talált. A szegedi [namelink name="Szilágyi Emil"] félórája strázsált az autójában, mert három másik mögé állt keresztbe. Mások a gyepen vagy a tűzoltóknak fenntartott helyen hagyták a kocsijukat. Az általunk megkérdezettek szerint a klinika melletti zöldterület vagy szemközti üres telek megnyitása már enyhítene a helyzeten.


Nem tudni, javít-e valamit, de az önkormányzat Smart City projektről szóló rendeletcsomagjának ez is része. Az uniós pályázatok miatt egyelőre nem lehet, de 2017 decemberétől fizetőssé teszik a parkolást a Gutenberg utcában, 2019 májusától pedig a Semmelweis utcában és a Bánomkert soron. A két előbbi utca zöld, a Bánomkert sárga zóna lesz.

 Bővül a parkolózóna

Ugyancsak nagy változás, de már jövő májustól, hogy összeolvad a fizetős parkolózónák közül a sárga és a kék. A módosítást Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azzal indokolta, hogy ezáltal kevesebb parkolóautomatát kell felszerelni. Sárga zóna lesz a kettő helyén óránként 220 forintért. Tehát aki eddig sárga zónában parkolt 260-ért, olcsóbban megússza. A kék zóna 165-ös óradíjánál viszont drágább lesz.

 

Januártól megszűnik a szélvédőre ragasztható parkolóbérlet; a rendszám alapján olvassák le a parkolóőrök, ki mivel parkol. Mivel a kék parkolózóna év közben eltűnik a rendszerből, aki oda vált bérletet év elején, jövőre mindössze négy hónapra kérheti, utána vehet majd a sárgába.

Maximum 4 órára

 A visszaélések miatt januártól kedvezményes bérletet csak az övezeten belül állandó lakóhellyel rendelkezők vásárolhatnak, az elsőt 99, a másodikat 75 százalékos kedvezménnyel. Akinek tartózkodási helye van, nem válthat ilyet.


Megírtuk: jövő májustól megszűnik az elavult kitépős parkolójegy, helyette parkolóautomatákat szerelnek fel. (2016. szeptember 16.: Parkolás, tömegközlekedés készpénz nélkül.) Paypasszal, vagyis érintős bankkártyával és pénzérmével – forinttal és euróval – lehet majd fizetni. Díjemelés nem lesz.

 

 Nem parkolóban állt meg Szűcs Istvánné a Semmelweis utcában. Őrizte az autót, amíg a rokona bement kezelésre. Fotó: Frank Yvette

Nem parkolóban állt meg Szűcs Istvánné a Semmelweis utcában. Őrizte az autót, amíg a rokona bement kezelésre. Fotó: Frank Yvette

Az automatákkal a legrövidebb várakozási idő félóráról negyedórára csökken. A napijegyes parkolás helyett pedig egyszerre maximum 4 órára lehet parkolójegyet váltani. Afölött újat kell venni. Ugyancsak bevezetik a mobiltelefonról SMS-ben indítható és lezárható percalapú startstop rendszert. Ezzel is legfeljebb négy órára fizethető a parkolás, hogy ha elfelejtjük leállítani, akkor se számoljon többet.


A változások nyomán májustól megszűnik a parkolójegy, az autósoknál megmaradt előre megváltott papírszelvényeket az ügyfélszolgálaton visszaváltják. Az automatás parkolásról is ott lehet majd számlát kérni.

Elektromos parkolók

Törvényváltozás miatt az elektromos autóknak töltő- és parkolóhelyet kell biztosítani a városban: a fizetőparkolók egy százalékát, 22-t. Ezeket fenntartott helyekből veszik el. A polgármesteri hivatal Fekete sas utcai helyei közül 4-et, a kormányhivataltól a Török Ignác utcában 12-t és a megyei főügyészségtől a Stefánián 6-ot.


A projektre tegnap a közgyűlés jogi bizottsága rábólintott. Másik négy szakbizottság is tárgyalja a héten, pénteken pedig a képviselő-testület dönt róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!